Europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean sunt luați în calcul pentru postul de comisar european din partea României, au declarat pentru Mediafax surse din conducerea PNL.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

Prima opțiune ar fi Siegfried Mureșan, iar Adina Vălean ar fi varianta în situația în care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar insista păstrarea cotei de gen invocată la începutul formării comisiei.

Conform surselor citate, momentan nu este nicio decizie luată în interiorul partidului, având în vedere că nu a fost învestit noul Guvern, după retragerea încrederii Cabinetului Dăncilă, prin adoptarea moțiunii de cenzură, joi, în Parlament.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru HotNews.ro că este posibil un schimb între portofoliile alocate inițial României și Ungariei, astfel încât României să îi revină portofoliul pentru Extindere, iar Ungariei, cel al Transporturilor.

Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene.

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Președintele Klaus Iohannis spunea, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica. Anterior moțiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunţat, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.