Deputatul USR Iulian Bulai a fost oprit vineri de un jandarm la intrarea în curtea Palatului Cotroceni, unde se ducea pentru audierile cu președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou gruvern, pentru că era cu bicicleta. ”Îmi zice că nu am voie cu bicla înăuntru. Așa a zis colonelul. Mă simt ca un câine care vrea să intre într-o moschee. E sacrilegiu”, a scris Bulai, pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Credeam că la Parlament a încremenit comunismul. Fals. La Cotroceni, România e cu 25 de ani în urmă. Am fost acolo azi. Asta am simțit”, a subliniat Bulai pe pagina sa de Facebook, unde povestește cum un jandarm SPP i-a spus că nu poate intra în curtea Palatului Cotroceni cu bicicleta și că ”trebuia să vină cu mașina”.

”Am rămas perplex. Îi zic că nu decide el cu ce trebuia să vin eu la consultări la Cotroceni. Mormăie ceva. Vine o mașină bengoasă din curte: e profund stânjenit și îmi cere să mă dau la o parte. E ireal ce se întâmpla. În mintea lui, demnitar al statului este egal cu bolid de lux.

Aștept să intru după ce vorbește cu un anumit colonel căruia îi explică anomalia de la poartă. Unul din delegație e cu bicicleta. Îmi zice că s-a rezolvat. Răsuflu ușurat. Iau bicla de coarne și dau să calc în curte. Mă pune imediat la punct și îmi zice că nu am voie cu bicla înăuntru. Așa a zis colonelul. Mă simt ca un câine care vrea să între într-o moschee. E sacrilegiu.

Las bicicleta lângă poartă. Bag capul în pământ de rușinea și obtuzitatea spațiului. Zâmbesc forțat. Până la intrare, mă salută mai mulți jandarmi cu mâna la frunte și îmi zic cu convingere: „Să trăiți!”.

Pe mine mă lasă rece. Îs amărât de toată scena și tot jocul ăsta de-a protocolul într-o cazarmă militară comunistă. Amenințată grav de venirea mea pe bicicletă. Și de prezența vehiculului periculos în curtea președintelui”, a scris Bulai.

În final, USR-istul îi transmite președintelui Klaus Iohannis un mesaj: ”Domn’ președinte, știu că e greu să schimbi un sistem, să reformezi o țară. Dar dacă nu începi prin a face puțin curat în curte, nu știu dacă se poate mai mult în afara ei”.