Ambasadorul american la UE, Gordon D. Sondland, se va prezenta la audierile din Camera Reprezentanților în cadrul investigației privind posibila punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, anunțul fiind o surpriză în contextul în care directiva Departamentului de Stat îi interzicea diplomatului să participe la lucrările comisiilor pentru a da explicații legate de rolul pe care l-a jucat în scandalul Ucraina.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Membrii comisiilor din Camera Reprezentanților o vor audia și pe trimisul special al SUA în Ucraina, Marie L. Yovanovitch, care a fost rechemată în țară de către președintele Donald Trump.

Avocatul ambasadorului SUA la UE a anunțat că acesta va depune mărturie în Camera Reprezentanților, în ciuda dispozițiilor Departamentului de Stat. Audierea ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, potrivit New York Times.

Acesta a mai precizat că diplomatul era gata să se prezinte la audieri încă de marți, când a fost citat, însă administrația Trump a intervenit.

“Ambasadorul Sondland a acționat întotdeauna cu integritate și în interesul Statelor Unite”, a mai spus avocatul, adăugând că acesta este gata să răspundă membrilor comisiilor la toate întrebările, complet și cu respectarea adevărului.

Parlamentarii au cerut și documente legate de Ucraina, însă avocatul diplomatului a transmis că acesta nu poate să le pună la dispoziție pentru că ar încălca legea federală și reglementările Departamentului de Stat.

Ambasadorul SUA la UE va fi audiat în comisiile de specialitate din Congres, în cadrul anchetei care vizează punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, acesta urmând să dea explicații legate de rolul pe care l-a jucat în scandulul Ucraina-Biden.

Gordon Sondland, care a donat 1 milion de dolari comitetului republican de inaugurare a președinției, se va întâlni într-o ședință, cu ușile închise, cu membrii celor trei comisii din Camera Reprezentanților conduse de democrați.

Este vorba despre comisiile de politică externă, privind informațiile secrete și supraveghere. Membrii acestor foruri ar urma să îi ceară diplomatului explicații legate de modul în care a ajuns să fie implicat în negocieri cu Ucraina, în condițiile în care acest stat nu este membru al UE, scrie Reuters.

Sondland s-a ocupat de afaceri hoteliere în Seattle înainte ca președintele Donald Trump să îl numească ambasador al SUA la UE, în mai. El a fost confirmat de Senat în iunie și și-a prezentat scrisoarea de acreditare Comisiei europene în iulie a.c.

Potrivit membrilor Camerei Reprezentanților, Sondland ar fi fost foarte implicat în medierea relației cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care dorea să obțină o întrevedere cu Trump, în contextul îngrijorărilor oficialilor de la Kiev legate de decizia administrației americane de a bloca un ajutor de aproape 400 de milioane de dolari pentru armată.

Trump este acuzat că a blocat ajutorul financiar și a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei pentru a demara o anchetă cu privire la contracandidatul său Joe Biden și fiul acestuia care are afaceri în fosta republică sovietică.