Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că intervenția militară a Ankarei în Siria trebuie să fie una moderată, precizând că Turcia are „îngrijorări legitime” privind securitatea, dar este important să nu se ajungă la o destabilizare și mai mare în regiune. Pe de altă parte, Ankara a transmis că așteaptă solidaritate din partea NATO.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Aliatul nostru, Turcia, este în prima linie a criziei din Siria și are îngrijorări legitime privind securitatea. A suferit de pe urma unor atacuri teroriste cumplite și găzduiește milioane de refugiați”, a declarat secretarul general al NATO, după întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte, potrivit Reuters.

"Mizez pe Turcia să acționeze cu reținere și să se asigure că orice acțiune în nordul Siriei este una ponderată și proporțională. Este important să fie evitate acțiuni care să ducă la o destabilizare și mai mare în regiune, escaladând tensiuni și cauzând noi victime umane”, a mai spus el.

Jens Stoltenberg a mai spus că Turcia a informat NATO în legătură cu intervenția militară, adăugând că ar urma să aibă discuții cu președintele Erdogan, la Istanbul.

Pe de altă parte, Turcia, care este membră NATO, așteaptă o ”solidaritate puternică” din partea alianței nord-atlantice în ceea ce privește amenințările la adresa securității sale. Acesta a fost mesajul transmis vineri de ministrul afacerilor externe Mevlut Cavusoglu.