În orașul american Denver din Colorado s-a petrecut una dintre cele mai bruște schimbări ale vremii, fiindcă în doar 8 ore temperatura a scăzut de la 28 de grade până la una atât de redusă, încât a nins. Câteva ore mai tîrziu erau -3 grade, iar ziua următoare minima era de -12 grade. Denver este obișnuit cu diferențele mari de temperatură, dar cele de acum au fost nou record pentru octombrie.

Minimele si maximele la Denver in octotmbrieFoto: ogimet

Luni, marți și miercuri maximele au trecut de 25 de grade în orașul situat la peste 1500 metri altitudine, iar miercuri a fost cea mai caldă zi din această lună, cu maximă de 28,3 grade.

Apoi, un front atmosferic rece și agresiv a făcut ca în 4 ore temperatura să scadă de la 26 de grade, la 4 grade, iar trei ore mai târziu ningea. Minima zilei de miercuri a fost -3,3 grade, iar joi maxima a fost de -1 și minima, -11,7!. La ora publicării articolului erau -11 grade. Și vântul a bătut în rafale ce au atins 90 km/h.

Relatând subiectul, Washington Post scrie că fronturile atmosferice reci din regiunile de preerie sunt celebre pentru că sunt capricioase și aduc schimbări dramatice de temperatură. În plus, climatul arid face mai ușoară apariția fluctuațiilor și lipsa cursurilor de apă sau a altor obstacole naturale înseamnă că mase de aer diferite se ciocnesc pe distanțe scurte și nu este neobișnuit ca iarna diferențele să fie de peste 25 de grade Celsius între minimă și maximă.

Cea mai mare diferență de temperatură în Denver într-o singură zi a fost pe 25 ianuarie 1872, când maxima a fost +8 grade, iar minima, -28.

La Denver, minima istorică absolută a fost -33,9 grade, iar maxima, +40,6. În statul Colorado minima absolută a fost la Maybell (-51,7 grade), iar maxima absolută la Las Animas, +45,6.