Începând de sâmbătă, șoferii, bicicliştii, dar şi cei care merg pe trotinete riscă amenzi de până la 1.200 de lei dacă vor fi prinşi cu telefonul în mână sau cu orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video, chiar dacă nu îl folosesc atunci. Până acum, Codul Rutier prevedea sancţiuni doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitive tip "mâini libere”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prevederea apare într-o ordonanță de urgență de modificare a Codului Rutier adoptată în luna august și care intră în vigoare de sâmbătă, 12 octombrie.

  • "În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video", se arată în actul normativ.

Interdicția de folosire a telefonului mobil și a dispozitivelor menționate se va aplica și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, adică bicicliștilor sau celor care folosesc trotineta.

Sancțiunile pentru șoferi

  • “Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare”.

Sancțiunile pentru bicicliști și trotinetiști

  • “În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)

De asemenea, noile reglementări prevăd că șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg și cu permisul suspendat.

  • "În plus, titularul unui permis de conducere care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește. Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență”, potrivit actului normativ.