Guvernul va aproba vineri alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru furnizarea agentului termic în mai multe localităţi din ţară, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a spus că banii vor fi dați către Brad, Focşani, Tulcea, Gheorgheni, Motru şi Drobeta Turnu Severin. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase, luni, că Guvernul nu va face o rectificare bugetară la sfârșitul săptămânii, dar va fi adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca primăriilor 1,4 miliarde de lei, urmând ca rectificarea bugetară de toamnă să apară la sfârșitul lunii noiembrie.

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

Hotărârea nu se află pe ordinea de zi a ședinței și este posibil ca acea sumă de 1,4 mld lei să nu mai fie alocată, având în vedere că a trecut moțiunea de cenzură. Practic, suma a fost promisă înainte de moțiune, pentru a obține un sprijin cât mai mare în Parlament. Acum, că Executivul a fost demis, interesul pentru alocarea acestor sume nu mai este foarte mare.

Viorica Dăncilă a spus joi seara că ar vrea să aprobe o rectificare bugetară, însă nu este posibil, având în vedere că după moțiunea de cenzură, Guvernul nu mai poate adopta decât hotărâri, nu și ordonanțe. Însă prin hotărâri pot fi alocați bani către primării. Viorica Dăncilă a mai promis că vor fi achitate facturile pentru PNDL 1 și PNDL2.

"Nu putem lăsa oamenii fără ajutor în prag de iarnă, nu putem lăsa comunităţile locale fără finanţarea necesară pentru continuarea proiectelor începute. Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi, vom aproba alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru furnizarea agentului termic în Brad, Focşani, Tulcea, Gheorgheni, Motru şi Drobeta Turnu Severin. Sunt comunităţi locale care se confruntă cu o situaţie financiară dificilă şi nu putem lăsa oamenii fără căldură în prag de iarnă", a spus Dăncilă.

Ea a mai spus că vor mai fi alocate fondurile necesare pentru funcţionarea Spitalului din Săcele, precum şi ajutoarele financiare pentru familiile victimelor accidentului rutier produs în Ialomiţa la sfârşitul săptămânii.

Citește și Prima ședință a Guvernului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură. Dăncilă anunță că vrea să aprobe rectificarea bugetară și achitarea facturilor pe PNDL