Procesiune impresionantă vineri dimineață la Iași, la începutul celui mai mare pelerinaj creștin ortodox din România, la moaștele Sfintei Parascheva. La ora 06.00, racla cu moaștele sfintei a fost a scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane și apoi așezată în baldachinul ornat cu flori. Peste 15.000 de persoane, după estimările reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, așteptau să se închine, coada întinzându-se deja pe o distanță de peste doi kilometri, scrie Ziarul de Iași.

Coada la moastele Sfintei ParaschevaFoto: AGERPRES

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi într-o procesiune la care au luat parte mii de credincioşi. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost purtate pe umeri și așezate spre închinare pe baldachinul special amenajat, iar oamenii s-au îmbulzit să atingă racla. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ioachim Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Nelipsiți în fiecare an, printre primii pelerini ajunși au fost cei din Voluntari, circa 7.000 de persoane care au călătorit toată noaptea în aproximativ 130 de autocare, primele ajungând la Iași între orele 4.00 și 5.00 și fiind pe Splai Bahlui, unde este oprită circulația.

Peste noapte s-a așteptat între cinci și șase ore la coadă, iar în jurul orei 8.00 erau la rând pe străzile din jurul catedralei peste 17.000 de pelerini, coada formată întinzându-se pe o distanţă de aproximativ 2 kilometri.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.