​Senatorii republicani din Camera Reprezentanților au anunțat că intenționează să propună sancțiuni împotriva Turciei ca urmare a ofensivei militare declanșate de Ankara în Siria, relatează BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba despre un grup de 29 de republicani din Camera Reprezentanților, controlată de partidul democrat. Aceștia au anunțat că vor propune o legislație care să prevadă sancțiuni pentru Ankara.

Liz Cheney, membră a Congresului, a precizat că Turcia trebuie să suporte ”consecințe serioase” pentru atacarea ”aliaților kurzi” din regiune.

"Dacă Turcia vrea să fie tratată ca un aliat (este membră NATO- n.red), trebuie să se comporte ca atare. Trebuie să fie pedepsită pentru atacurile asupra aliaților noștri kurzi”, a mai spus ea.

Anunțul vine în conrtextul în care Turcia a declanșat miercuri operațiunea militară în nordul Siriei, imediat după ce președintele SUA Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din regiune, într-o mișcare care a stârnit nemulțumirea inclusiv în rândul republicanilor, liderul de la Casa Albă fiind acuzat de trădarea vechilor aliați ai Washingtonului. Măsura a fost criticată aspru și de UE și statele din regiune, determinându-l pe Trump să revină asupra afirmațiilor inițiale și să spună că va supraveghea modul în care acționează Turcia și va interveni în cazul în care situația o cere.

Ca urmare a declanșării operațiunii Turciei, stat membru al NATO, zeci de mii de civili și-au părăsit casele în a doua zi a ofensivei.

Criticii liderului de la Casa Albă au argumentat că retragerea trupelor americane dispusă de Trump reprezintă practic o undă verde pentru asaltul la graniță al trupelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta susține că acțiunea are ca scop crearea unei ”zone de securitate” de 480 de km de-a lungul graniței cu Siria.