10 octombrie 2019 - moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost adoptată de Parlament, iar Cabinetul Vioricăi Dăncilă devine cel de al patrulea demis prin moțiune de cenzură în istoria post-decembristă. Și este al doilea guvern PSD din actuala legislatură care pică prin moțiune de cenzură, după Guvernul Grindeanu. Atunci, moţiunea a marcat o premieră în Parlamentul României, fiind prima inițiată de un partid - PSD - împotriva propriului guvern.

Guvernul DancilaFoto: gov.ro

Moţiunea de cenzură "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" este cea de a patra adoptată de Parlamentul României începând din '90. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de foşti parlamentari PSD. Ca să treacă, avea nevoie de 233 de voturi și au fost 238.

Prima moțiune de cenzură a fost adoptată în 13 octombrie 2009, iar Cabinetul Boc a fost primul guvern post-decembrist care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură. Atunci, moţiunea de cenzură "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD, a primit 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă.

A doua moţiune care a trecut de votul Parlamentului a fost depusă de Uniunea Social Liberală (PSD şi PNL) în 18 aprilie 2012 împotriva Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu. Moțiunea de cenzură ''Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată'' a fost adoptată în 27 aprilie 2012. În favoarea moţiunii au fost exprimate 235 voturi, iar 9 parlamentari au votat împotrivă. Pentru adoptare, moţiunea de cenzură avea nevoie de 231 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor (460). Guvernul Ungureanu fusese învestit de Parlament cu 78 de zile înainte, la 9 februarie 2012.

A treia moţiune, "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor", a fost iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE împotriva propriului guvern, condus de Sorin Grindeanu. A fost dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului în 21 iunie 2017, în mai puţin de trei ore, timp în care principalii actori ai evenimentelor au vorbit despre legitimitatea votului cetăţenilor şi despre o "confiscare" a puterii executive. Moţiunea a marcat o premieră în Parlamentul României, fiind prima acţiune a unui partid de a demite propriul guvern. La final, au votat pentru moţiune 241 de parlamentari şi 10 au votat împotrivă. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251. (Sursa: Agerpres)