Procurorii Mircea Negulescu și Alfred Savu care au activat la DNA Ploiești au fost puși sub învinuire de Secția de anchetare a magistraților într-un al doilea dosar penal. Ei sunt acuzați că au trimis în judecată un magistrat pentru abuz în serviciu și luare de mită, deși ar fi știut că este nevinovat.

Mircea NegulescuFoto: AGERPRES

Parchetul General a anunțat miercuri că procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus urmărirea penală împotriva unui procuror și a unui fost procuror, pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Este vorba despre Alfred Savu și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești.

Conform sursei citate, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la DNA - Serviciul teritorial Ploiești "ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos".

Cei doi procurori ar fi obținut denunțuri de la două persoane aflate în arest preventiv în alt dosar al DNA Ploiești pe care îl instrumentau, denunțuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, și ar fi consemnat declarații ale unor martori prin exercitarea de presiuni și amenințări asupra acestora, susțin procurorii Secției speciale.

De asemenea, cei doi procurori ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deși încă de la momentul sesizării organelor judiciare ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei, cât si cu privire la realitatea acestei acțiuni și, contrar materialului probator existent în dosar, au fost întocmite referatele privind încuviințarea autorizării percheziției domiciliare, încuviințarea autorizării măsurii preventive a arestului fată de magistratul judecător, solicitarea autorizării percheziției, formularea propunerii privind arestarea preventivă a magistratului judecător, scenariu de natură a dovedi existenta infracțiunilor reținute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârșirea unor asemenea fapte, mai susține Secția specială.

Cei doi suspecți au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță și trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, "deși ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat".

Potrivit unor surse citate de Mediafax, este vorba despre judecătoarea Ruxandra Popescu. În 2019, judecătoarea a fost achitată.

Nu este singurul dosar de la SIIJ în care sunt vizați cei doi procurori. Ei mai sunt cercetați pentru grup infracțional organizat alături de fostul șef DNA Ploiești Lucian Onea.