Proiectul care prevedea introducerea caprei negre pe lista speciilor ce nu pot fi vânate a fost respins, miercuri, în Senat, motiv pentru care s-au iscat discuții în contradictoriu între parlamentari, USR și PNL reproșându-le senatorilor PSD că inițiativa a fost trimisă la comisiile greșite.

capra neagraFoto: Captura video

Proiectul legislativ al senatorilor și deputaților USR potrivit căruia capra neagră ar trebui să-şi redobândească statutul de specie protejată în România a fost respins cu 33 de voturi "pentru”, 36 "împotrivă” și două abțineri, potrivit Mediafax.

"La ora actuală, din cauză că în restul Europei capra neagră este o specie abundentă, datorită înmulțirii libere din cauza lipsei părădătorilor naturali (lupul și râsul), ea nu mai este o specie protejată în Europa. Spre deosebire de restul Europei, populația de capre negre din România este ținută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menținerea efectivelor în jurul cifrei de 6.000 de exmplare. Dată fiind această situație, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naționale a țării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naționale”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și de la Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltarea rurală. În opinia senatorilor USR și PNL, proiectul nu ar fi trebuit trimis la Comisia pentru agricultură.

"Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agricultură. Caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole. Sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afectează habitatul caprelor negre, nu invers.(...) Dacă acest raport este unul de respingere, este deoarece în comisia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condițiile în care, consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în comisia de agricultură, în timp ce în comisia pentru ape, a fost un vot majoritar pentru”, a afirmat miercuri, în plen, senatorul USR Mihai Goțiu.

Senatorul PNL Marcel Vela i-a susținut punctul de vedere.

"Acest proiect de lege are o problemă de formă. Raportul a fost trimis la comisia de agricultură. N-am auzit ca în România să fie ferme de agricultură de capră neagră. (...) Aș dori să fac apel la dumeavoastră, nu să vă gândiți neapărat ce zic alegătorii când se duc în circumscripții și află că ați votat să fie împușcată capra neagră, ci la dorința dumneavoastră de a lăsa moștenire copiilor și nepoților darurile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu”, a reiterat liberalul.

În replică, senatorul PSD Florian Bodog a declarat că dacă senatorii liberali ar fi prezenți la procesul legislativ, ar putea influența decursul inițiativei.

"M-a surprins intervenția politicianistă a domnului senator antevorbitor. Vreau să vă reamintesc că dacă ați fi prezent, liderii de grup, președintele comisiei ar fi prezent, ați putea solicita transmiterea oricărei inițiative legislative a oricărei inițiative la comisiile la care credeți că trebuie să fie evaluate. Dacă ați fi fost atent la expunerea de motive a inițiatorului și nu ați fi stat pe Facebook, ați fi aflat că în România se respectă reglementările europene, de aceea spun că aveți un demers politicianist și ați spus că nu respectăm reglementările europene și că doar noi împușcăm capra neagră, nu despre împușcarea caprei negre este vorba aici. Discursurile politicianiste le puteți face la declarații politice dimineața, miercuri dimineața este sesiunea de declarații politice, dar nu în plen, să dezinformați opinia publică”, a susținut Bodog.

Alina Gorghiu a reacționat, spunându-i lui Florian Bodog că "s-a trezit să fie gureș" după ce și-a rezolvat problema cu urmărirea penală: "Dacă se trezește domnul Bodog să fie gureș după ce și-a rezolvat problema cu urmărirea penală în plenul Senatului, e foarte bine. A tăcut până acum. Dintr-odată, la dezbateri generale, în loc să vorbească despre proiect, ne ceartă”.