Șapte membri ai CSM îi cer Liei Savonea să sesizeze CCR privind înregistrările în care Viorica Dăncilă vorbește despre Secția specială ca miză a moțiunii: Premierul știrbeşte grav independenţa autorităţii judecătoreşti

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:32 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îi cer președintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public în care premierul Viorica Dăncilă spune la o ședință cu parlamentarii PSD că mizele moțiunii de cenzură sunt "legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor". Cei șapte membri ai CSM consideră că prin aceste afirmații Viorica Dăncilă "ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti" și demonstrează că Guvernul şi-a arogat competenţa constituţională a autorităţii judecătoreşti.

Cei șapte membri ai CSM care formulează acestă solicitare sunt judecătorii Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban și Nicolae Andrei Solomon, ce au boicotat mai multe ședințe ale CSM în care Lia Savonea a încercat numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților.

Ei cer plenului CSM și Liei Savonea apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă și autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei șapte judecători și procurori cer sesizarea CCR după înregistrările apărute în spațiul public cu Viorica Dăncilă, ei arătând că discursul acesteia "pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția".

"Referirea premierului la Secţia specială ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid", mai spun cei șapte magistrați.

Documentul integral transmis de cei 7 membri ai CSM:

Subsemnaţii, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgenţă:
 • 1. Apararea independenţei Autorităţii judecătoreşti şi
 • 2. Sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.
 • În concret, în data de 08.10.2019, la o sedinţă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, doamna Viorica Vasilica Dancilă a afirmat între altele că miza rămânerii la guvernare a PSD “nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”
 • Înregistrările audio au fost preluate de presă şi difuzate în spaţiul public cu o intensitate deosebită, având în vedere calitatea doamnei prim-ministru si gravitatea afirmaţiilor.
 • 1. În primul rând, prin afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză - chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi presedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiţiei să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistraţi independenţi şi făra a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcţiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susţine.
 • Reamintim că principiul separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. 4 din Constituţia României, este o valoare democratică fundamentală, iar declaraţiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanţa într-un mod inacceptabil.
 • De asemenea, numirea procurorilor în general şi numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiţionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru.
 • Deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul justiției au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente și echitabile, care să promoveze meritocrația, discursul doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru şi preşedinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiţionări între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic.
 • Discursul pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția.
 • Referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.
 • Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă şi a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti, astfel încât o reacţie promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei, se impune cu necesitate.
 • Prin urmare, solicităm Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi manifeste de îndată rolul său fundamental, apărând independența Autorității judecătorești faţă de aceste afirmaţii extrem de grave.
 • 2. Acelaşi discurs al doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica demonstrează că Guvernul României pe care domnia sa îl conduce şi-a arogat competenţa constituţională a:
 • A. Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celorlalte instanţe prin referirea la o relaţie de interdependenţă între rămânerea în fiinţă a guvernului condus de doamna premier Vasilica Viorica Dancilă şi dosarele instrumentate de instanţe în sensul înţelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare şi decât demnitatea de prim-ministru.
 • Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se înfăptuieşte prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe. Numai acestea au competenţa de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competenţă primului ministru prin care să poată influenţa cursul soluţionării dosarelor.
 • Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenţi, având ca unic temei legea şi niciun guvern, niciun partid politic şi niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiţiei.
 • B. Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Public
 • Reamintim că, potrivit art. 88 ind. 1 din Legea nr. 304/2004, republicată, doar CSM are îndrituirea de a numi procurorii la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
 • Condiţionarea publică a numirii în aceste funcţii de rămânerea partidului doamnei premier la guvernare şi de respingerea unei moţiuni de cenzură demonstrează că puterea executivă şi-a arogat competenţa Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltată infraconstituţional în legea pentru organizarea judecătorească.
 • Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui să fie condiţionată de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este de-a dreptul îngrijorătoare.
 • Curtea Constituţională a reţinut în rezolvarea unor conflicte că declaraţiile unor persoane deţinând funcţii importante în stat pot fi analizate în procedura prevăzută de art. 146 lit. d din Constituția României.
 • Apreciem că prin astfel de declaraţii doamna premier a arogat Guvernului pe care îl conduce competenţe constituţionale aparţinând exclusiv autorităţii judecătoreşti.
 • Întrucât Plenul Consiliului nu are competenţa sesizării Curţii Constituţionale, această prerogativă având-o preşedintele CSM, vă solicităm de urgenţă, Doamnă Preşedinte, să o exercitaţi pentru restabilirea competenţelor fundamentale ale Autorităţii judecătoreşti".
Newsweek a publicat o înregistrare audio în care premierul Viorica Dăncilă le spune parlamentarilor PSD că miza moțiunii de cenzură este foarte mare: "Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocuparea unor posturi de miniștri pentru care nu au niciun program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”.

În înregistrare poate fi auzit și ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu: "Vreau ca toți care nu au plecat și nu au cedat și nu s-au lăsat păcăliți, vreau să simtă că votul lor contează. Vreau, ca în special, în special, atunci când discutăm, de exemplu, de proiectul de buget pe anul viitor, vreau ca ai mei colegi deputați pentru județele lor să aibă un cuvânt de spus. Și eu sunt garanția că lucrurile se întâmplă (...)”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5258 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  hmm (Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:40)

  dum_i [utilizator]

  si ce credeti ca va raspunde javra pesedeului?
 • +15 (17 voturi)    
  sclavonea (Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:51)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui arestata daca nu sesizeaza ccr. este efectiv ultima sansa pe care o are sluga psd sa dovedeasca macar o mica urma de corectitudine!
  si ca sa fie clar NU ma astept sa sesizeze sclavonea ccr!

  sunt curios ce o sa zica slucile cucuveaua, mazeta, newlook etc... despre asta... o sa taca malc sau o sa o dea cu teoria conspiratiei... hai ca-s curios!
 • +9 (9 voturi)    
  Aceleaşi frici care le-au avut de 3 ani (Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:56)

  Yoi [utilizator]

  Nu e nici o noutate ce e pe înregistrări şi doar confirmă ce spune toată lumea că motivul prioritar de care se cramponează la guvernare e frica de puşcărie încercând să tragă de timp cu sugativarea banilor publici care sunt daţi mită ca să primească sprijin electoral ca să fie susţinuţi în continuare la putere să se ferească de puşcărie, totul se învârte în jurul frici de puşcărie şi nimica altceva.


  Păi le dau două veşti proaste:
  ------------------------------
  1) Aveţi grijă ce faceţi cu banii ca la cât de puţin sunt o să vă fie număraţi bănuţ cu bănuţ iar dacă i-aţi băgat la buzunar vor fi recuperaţi.
  2) Cu cât infracţionalitatea va fi mai mare cu atât măsurile care vor trebui să fie luate ca să poată fi stopată într-o perioadă scurtă vor fi mai drastice că nu poţi sta ani întregi după căderea PSD ca să se convingă şi infractorii că statul şi-a revenit la normalitate şi trebuie să le fie oferite dovezile rapid că s-a terminat cu prostelile şi să fie oprită însufleţirea care i-a cuprins. Mai simplu pentru voi PSD-iştilor ca să înţelegeţi şi pe mintea voastră: "cu cât trageţi mai mult de timp cu atâta va devenii instituţiile de combatere a infracţionalităţii mai al dracului după căderea voastră DIN NEVOIE că nu poate să stea toată ţara cu frica violurilor şi răpirilor de copii şi să le fie frică clipă de clipă ce li se vor întâmpla copiilor lor şi desigur cum justiţia nu e selectivă aşa cum o vreţi voi va pedepsi pe toată lumea că e infractor politic sau găinar".
  ------------------------------

  PS: credeţi că anumite instituţii sunt mai vigilente în perioada asta?....cred că va trebui să aflaţi singuri acest lucru aşa că nu uitaţi când votaţi moţiunea că pedeapsa se primeşte doar dacă se înfăptuieşte şi fapta aşa că mai aveţi de gândit până la moţiune că dupaia dacă fapta s-a înfăptuit.....glumeam şi eu că doar nu credeţi că şi-ar pierde cineva timpul să iasă la vânat într-o perioadă atât de abundentă în vânat.
  • -10 (10 voturi)    
   De fapt (Miercuri, 9 octombrie 2019, 14:28)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Yoi

   Ceea ce vrei tu sa faci aici este se creezi o dogma si o scuza pentru subminarea catastrofala a independentei justitiei post guvernare PSD prin reluarea imixtiunilor securitatii si a institutiilor de forta aservite rezistentei corupte, care isi are samburele in sistemul ocult infiltrat in societate, politica, presa etc si care produce coruptie sistemica si perverteste societatea la cel mai josnic model posibil in care decaderea morala, ticalosia si netribnicia vor deveni conditii sine qua non de existenta a maselor manipulate care vor avea ochii si creierul otraviti cu ura si turbarea aduse din infern, din inima coruptiei absolute!!!
   • +4 (4 voturi)    
    Te referi la securitatea ... (Miercuri, 9 octombrie 2019, 15:17)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    .. aia rea, sau la aia buna din randul psd-ulu?
   • +4 (4 voturi)    
    Te-a (Miercuri, 9 octombrie 2019, 15:39)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    "lustruit" bine Dan Voiculescu impreuna cu ciracii lui.
    Iti amintesti,nu?, cand a spus ca "n-are toata puterea daca nu are si justitia".
   • +4 (4 voturi)    
    wow (Miercuri, 9 octombrie 2019, 15:45)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    iar s-au facut gratieri la Obregia!? sau ai evadat?!

    la ce scrii tu acolo iti pun serios la indoilasa sanatatea mintala!
 • +11 (11 voturi)    
  Hmm (Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:56)

  Tony_K [utilizator]

  Ce mi-ar mai place sa cada scroafa din copac direct in puscarie. Da functii pe interese, promite sa ascunda dosare, pai asta nu e abuz in seviciu si asociere la grup infractional, tainuire...?
 • +12 (12 voturi)    
  Acum sa (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:05)

  2016 [utilizator]

  o vedem pe savoniera! Acesta este testul suprem: este un spion pzdist in CSM, sau apara interesele justitiei!
 • -16 (18 voturi)    
  Minciuni (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:22)

  Unforgiven [utilizator]

  Marca #rezist ale celor 7 membri ai CSM.

  Viorica Dancila are perfecta dreptate si nu doar ca asta este miza motiunii de cenzura, dar astea sunt si aspiratiile celor 7 aserviti rezistentei corupte infiltrate in magistratura!

  Jos labele de pe justitie ale coruptiei rezistente infiltrate in sistem care a pervertit societatea la starea de indobitocire a maselor!!
  • 0 (0 voturi)    
   Minciuni, da. (Joi, 10 octombrie 2019, 1:38)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Sunt minciuni, dar are dreptate. Interesanta logica.

   Pana una-alta, PSD-ul ramane singurul partid (incepand cu faimoasele stenograme de pe vremea lui nascase) dovedit ca in timpul sedintelor discuta despre dosare si alegeri de procurori.

   Si ca sa citez:

   "Nu este treaba nimanui sa discute despre magistrati si despre dosare la sedintele de partid. La sedintele de partid se discuta politica partidului, la sedintele de Guvern se discuta politica statului, iar despre cariera magistratilor se discuta exclusiv la CSM."
 • +10 (12 voturi)    
  CCR (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:55)

  Ademordna [utilizator]

  A ajuns Dorneanu mama ranitilor iar PSD Valea Plangerii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by