UPDATE Dosarul retrocedărilor: Fostul şef al ANI Horia Georgescu, fostul deputat Marko Attila-Gabor și avocata Ingrid Mocanu, achitați. Decizia e definitivă

de C.D.     HotNews.ro
Marţi, 8 octombrie 2019, 15:55 Actualitate | Esenţial


Horia Georgescu
Foto: Hotnews
Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a fost achitat definitiv de injstanța supremă în dosarul retrocedărilor. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea avocatului Ingrid Mocanu şi a fostului deputat Marko Attila-Gabor. În schimb, fostul deputat Theodor Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

"Am fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție! Decizia este definitivă!”, a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook.

Instanţa a admis, marţi, apelul declarat de Georgescu faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare.

ICCJ a admis, totodată, apelurile formulate de alţi inculpaţi din dosar, printre care fostul preşedinte al ANRP Ingrid Zaarour şi fostul vicepreşedinte ANRP Ingrid Mocanu, ambele achitate pentru infracţiunea de abuz în serviciu, potrivit Agerpres.

În cazul fostului deputat Theodor Nicolescu, instanţa a dispus achitarea pentru abuz în serviciu, menţinând în schimb pedeapsa de 8 ani de închisoare aplicată pentru infracţiunea de luare de mită.

De asemenea, fostul deputat Marko Attila-Gabor a fost achitat pentru abuz în serviciu, judecătorii înlăturând şi dispoziţia privind anularea suspendării executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare.

ICCJ a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei.

"Înlătură dispoziţia vizând anularea Deciziei nr.4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlului de despăgubire în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, a titlurilor de conversie nr.942/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Barbu Florin Şerban, nr.943/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Manole Gheorghe Adrian şi nr.944/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Vişoiu Valentin, precum şi dispoziţia vizând repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale mai sus menţionate, de către intimaţii Vişoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) şi Barbu Florin Şerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor", se mai arată în încheierea de şedinţă.

Au fost menţinute măsurile asigurătorii dispuse anterior asupra bunurilor inculpaţilor, fiind respins ca nefondat apelul declarat de DNA.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.

Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3, Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susţin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.

"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care acestea urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii.

Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei - prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.

DNA mai menţionează că în 2008 Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6646 vizualizari

 • -5 (27 voturi)    
  + Ingrid Mocanu (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:01)

  cucuveauamov [utilizator]

  pa ce face DNA? dosare la comanda? asa ceva ... doar in Romania
  • +4 (6 voturi)    
   mi-ai stors deja o lacrima (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:07)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .
 • -2 (26 voturi)    
  si inca ceva (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:03)

  cucuveauamov [utilizator]

  Horia Georgescu si Ingrid Mocanu a fost arestatati in acest dosar ... cine le da inapoi ziele din puscarie? DNA? nu! ei doar isi vor lua salariile babane in continuare.
  • +3 (15 voturi)    
   my friend (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:09)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   pe loc repaus!
   Vrei ca justitia sa judece doar vinovati?! nu asta e treaba ei, sa stabileasca care e si care nu e?! Sau ar trebui sa fie ca pe vremea comunistilor, impuscati direct?!
   • +2 (4 voturi)    
    nuuuu (Marţi, 8 octombrie 2019, 22:59)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    ei n'au fost impuscati direct, ci arestati direct, au pierdut joburi, pozitii in societate, au fost terfeliti, cum le zice cotroceanu, penali...
    dar, ne'asa, justitia a decis corect.
    cum spui, judeca si nevinovati, gratie bunei pregatiri si conduite a precurorilor, in baza referintelor si info f. bune, primite de la oculta, care se ocupa de securitatea nationala.
    dar, ne'asa, sunt razbunati, vom avea omul, sau ma rog, doamna noastra in sefia ue, si asa ceva nu se va mai intampla, ca oameni nevinovati sa sufere.
    sa ajunga la mititica dupa care sa fie declarati nevinovati. va avea grija ca cine ajunge acolo, sa stea acolo. :-))
    • +2 (2 voturi)    
     mai ca imi vine sa plang (Miercuri, 9 octombrie 2019, 8:58)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     cum sunt ei saracii terfeliti. ei care sunt saraci si cinstiti... din intamplare cunosc f bine ce a facut baiatul asta la anrp... nu stiu cum a scapat basma curata.
  • +8 (10 voturi)    
   Vaaai! (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:28)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dar ce fericiti erati cand au fost pusi sub acuzare, ca "oamenii lui Basescu" etc... Acum te doare de grija lor.
  • +4 (4 voturi)    
   lasa bey tzutzi... (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:06)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu mai fi suparata. de asta nu mai poti tu canta noaptea, ca au stat puslamalele alea un pic la racoare? Bravo DNA, io o tineam pe Ingrid ceva mai mult.:)
  • +1 (3 voturi)    
   ue (Marţi, 8 octombrie 2019, 22:51)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ca e darnica, a...extras'o pe marea jurista lasand tzara pe mana coruptilor.
 • +8 (12 voturi)    
  statul acaparat de interlopi (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:05)

  levierul [utilizator]

  imi amintesc de putoiul asta. Taica-sau sef la penitenciar si el inconjurat de toate clanurile de interlopi. Cam cu astia si-a facut veachul inainte de a ajunge sef la ANI.
 • -5 (19 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:07)

  polonyca [anonim]

 • +10 (16 voturi)    
  spala justia, spala (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:12)

  carmen_i [utilizator]

  spala infractorii, de raman albi si curati, fara nicio pata. Intreabrea este doar cat costa curatatoria justitiei. Pare sa aiba preturi accesibile, pentru orice buzunar.
 • -4 (24 voturi)    
  Ura (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:34)

  vodatepes [utilizator]

  O noua victorie a DNA -ului lui Kovesi. Achitarea ar trebui trimisa la CE.
 • +7 (9 voturi)    
  Nttttt.... (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:43)

  paulbutoi [utilizator]

  Nu pot pentru ca sa cred …
  Adeca si Alina Bica o sa fie achitata definitiv in celalalt Dosar ANRP ( a fost deja achitata in prima instanta la ICCJ ) dupe cum preziceau cei de la newsweek.ro ?
  Asta dupe achitarea definitiva in Dosarul 2.500 / 17.500 euro mita de la Horia Simu ...
  Oare cresc sansele de azil pentru Alina Bica ?
 • -5 (31 voturi)    
  Bravo Codruta Kovesi ! (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:47)

  Velma Kelly [utilizator]

  Inca un succes rasunator !
  • +8 (18 voturi)    
   hehe (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:13)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Bravo Phutyn, bravo psd, aveti niste postaci dupa cum va e felul!
  • +3 (13 voturi)    
   Mai postac rosu, te stim de multa vreme (Marţi, 8 octombrie 2019, 18:02)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Bravo DNA pentru ca a trimis in instanta niste borfasi precum sefii tai.
   Pacat de justitie, ca a dat mana cu infractorii.
  • +3 (7 voturi)    
   unii sunt atat de prosti... (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:08)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   incat sunt in stare sa se sinucida doar sa nu fie Codruta castigatoare :)))))
 • +1 (11 voturi)    
  Din doua, una (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:04)

  zugurudumba [utilizator]

  Ori omul asta e nevinovat, ori DNA a facut dosarul praf.
  • +5 (11 voturi)    
   Ori legea a eliminat neglijenta/abuz in serviciu. (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:40)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui zugurudumba

   Deci pot fi si trei si mai multe. Totu-i gri, nu alb, nici negru.
   In tara lui Ciordache se poate orice!
  • +1 (7 voturi)    
   de judecatori masluiti nu ai auzit? (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:09)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui zugurudumba

   deci poate nu e nici una nici cealalta :)
 • +4 (6 voturi)    
  bun dar (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:37)

  codrean [utilizator]

  s-au reevaluat proprietatile apreciate atat de valoroase si platite cash "cumparatorilor de drepturi litigioase" ? Stim noi cine sunt aia ! Si de ce s-au platit acestor samsari prompt milioanele de euro si nu adevaratilor proprietari care au alergat ani de zile dupa drepturile lor ? Da, cum si de ce ? Si cum de s-a ajuns sa se judece atat de altfel pe aceleasi probe in doua instante diferite ?
  Oh, Justitie romaneasca, te-ai dezlegat la ochi ?!
 • -1 (3 voturi)    
  absurd (Miercuri, 9 octombrie 2019, 3:55)

  kilroy456 [utilizator]

  "Instanţa a admis, marţi, apelul declarat de Georgescu faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare."

  Daca omu nu avea bani de avocat pt apel, acum statea 4 ani in puscarie fiind nevinovat?

  E absurd sa-i dea 4 ani cu executare daca pe urma il declara nevinovat. Cine a dat prima decizie trebuie verificat, sanctionat si trimis la lectii de logica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by