Colonelul Dumitru Paraschiv, comandant al Brigăzii speciale de intervenţie Vlad Ţepeş, cunoscut drept "omul în alb” care a coordonat intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august 2018, a dat în judecată Jandarmeria Română.

Catalin Paraschiv si Carmen DanFoto: Facebook

Potrivit portalului instanțelor, acțiunea a fost înregistrată în 4 octombrie la Tribunalul București, la Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, scrie Pro Tv. Obiectul acțiunii inițiate în instanță de Cătălin Dumitru Paraschiv împotriva Inspectoratului General al Jandarmeriei București este un "litigiu privind funcţionarii publici", colonelul Paraschiv contestând un ordin din luna septembrie. În septembrie, Jandarmeria ar fi decis mutarea lui Paraschiv la Centrala nucleară Cernavodă, pentru a se ocupa de paza acesteia.

Absolvent al Universității Bioterra la vârsta de 29 de ani, Cătălin Paraschiv este și acum la conducerea unității. La sfârșitul lunii octombrie 2018, Klaus Iohannis a refuzat avansarea în grad a colonelului, deși ministrul de interne de atunci Carmen Dan a argumentat că ”ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. În noiembrie au apărut informații pe surse că Paraschiv vrea să se pensioneze, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Colonelul Paraschiv i-a coordonat pe jandarmii care au intervenit pentru reprimarea violențelor din 10 august 2018. Pentru că la protest nu a fost îmbrăcat în uniformă, ci în alb, cu o eşarfă la gât, colonelul Paraschiv a atras atenţia presei şi a protestatarilor. Astfel, a ajuns să fie identificat în multe dintre imaginile care surprind acţiunile în forță ale jandarmilor.