​Casa Albă a anunțat că Turcia va începe curând operațiunea în nord-estul Siriei, urmând ca forțele americane să nu mai fie implicate în regiune. Mișcarea a fost confirmată printr-o declarație de presă care a urmat unei convorbiri telefonice dintre președintele american Donald Trump și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

UPDATE 10.51: Trupele americane au început deja să se retragă din nordul Siriei, după convorbirea telefonică dintre Trump și Erdogan, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției turce, potrivit Reuters.

UPDATE 9.46: Purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan a precizat luni că operațiunea de securizare a regiunii de nord a Siriei vizează eliminarea tuturor elementelor teroriste de la graniță și repatrierea refugiaților în siguranță, cu respectarea integrității teritoriale a Siriei.

Purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin a făcut aceste comentarii pe Twitter după ce Casa Albă a anunțat autorizarea operațiunii Turciei, relatează Reuters.

Potrivit declarației Casei Albe, SUA nu vor mai fi implicate și nu vor susține operațiunea, precizând că Turcia va fi acum responsabilă de toți prizonierii grupării Statul Islamic din regiune, potrivit BBC News și Guardian.

Mutarea trupelor americane din zonă într-o schimbare bruscă a politicii externe reprezintă de fapt o abandonare a kurzilor, aliații mai vechi ai Washingtonului.

Presa notează că decizia se înscrie într-o serie de mișcări haotice ale liderului de la Casa Albă care se confruntă acasă cu procedura de punere sub acuzare. Guardian mai notează că decizia ar fi fost luată fără niciun fel de consultare cu diplomații americani specialiști în problemele legate de Siria.

Duminică, președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu președintele american Donald Trump despre zona de securitate organizată la est de Eufrat, în Siria, în cadrul unui apel telefonic, scrie Reuters, citând un comunicat al guvernului Turciei. Potrivit aceluiași comunicat, cei doi lideri au decis să se întâlnească la Washington luna vitoare.

Apelul a avut loc la o zi după ce Erdogan a declarat că o invazie în zona de nord-est a Siriei este iminentă și după ce Ankara a acuzat Washingtonul de împiedicarea eforturilor de stabilire a zonei de siguranță prin colaborare.

Turcia și Statele Unite, aliați în cadrul NATO, au decis înființarea unor patrule terestre și aeriene comune la granița Turciei cu Siria, însă Ankara susține că Washingtonul nu se mișcă suficient de rapid în vederea înființării unei zone de securitate pentru a îndepărta forțele kurde de la granița cu Turcia.