Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) are în lucru un dosar care vizează plângeri pentru abuz în serviciu contra Cristinei Tarcea și Liviei Stanciu, foști președinți ai Instanței Supreme, urmărirea penală fiind in rem, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Cristina TarceaFoto: AGERPRES

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii Secției pentru investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) au deschis un dosar penal în care urmărirea penală se efectuează in rem, adică pentru fapte, în urma mai multor plângeri contra foștilor președinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și Livia Stanciu.

Una dintre plângeri este semnată de Nicolae Marin, sursele explicând pentru Mediafax că este însă o coincidență de nume cu cel al adjunctului Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Acuzațiile formulate în aceste plângeri, au declarat sursele citate, sunt de abuz în serviciu, deoarece Cristina Tarcea și Livia Stanciu, ca președinți ai Instanței Supreme, ar fi încălcat dispozițiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și, prin aceasta, "au adus vătămări grave, atât actului de justiție, cât și părților procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători".

Curtea Constituţională a admis, în noiembrie 2018, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători și a decis că Instanța Supremă trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5. Decizia a fost luată atunci cu majoritate de voturi.

Două zile mai târziu, au avut loc tragerile la sorți pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toți magistrații din complet trebuie trași la sorți.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casație și Justiție în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul președinte al Instanței Supreme fiind Corina Corbu.