Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii, Centrul pentru Jurnalism Independent si Centrul pentru Jurnalism de Investigatii din Sarajevo - Bosnia si Hertegovina au organizat, marti, o discutie pe tema traficului ilegal cu tigari in sud-estul Europei. Anul trecut, Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania a reusit sa confiste peste cinci milioane de pachete de tigari de contrabanda.

O echipa de jurnalisti din Romania, insotita de ziaristul ucrainean Vlad Lavrov, a urmarit caile prin care se face contrabanda cu tigari la granita estica a Uniunii Europene. Atat contrabandistii romani, cat si cei ucraineni au oferit echipei de jurnalisti tigari de toate tipurile, inclusiv cele achizitionate din duty-free-uri si chiar tigari fabricate ilegal, marci contrafacute cum ar fi LML, o imitatie a L&M, dar si tigari fabricate in Ucraina ce au intrat ilegal in Romania.

"Tigarile fabricate in Ucraina se gasesc in bazarul din Suceava la preturi mult mai mici decat cele fabricate in Romania. Un pachet de Marlboro poate fi cumparat cu 3,5 lei, pe cand pretul acestuia in magazinele din Romania este de 6 lei. Tigarile din Ucraina sunt de trei ori mai ieftine decat cele din Romania, si aici vorbim despre piata legala, in cazuri cum ar fi Marlboro, Kent sau Winston", a spus Paul Cristian Radu, unul dintre jurnalistii implicati in acest proiect.

Tigari de la Ana a lu' Pavel

"In satul ucrainean Dibrova, intre Solotvino si Tyachiv, la intrebarea: De unde putem cumpara ieftin cantitati mari de tigari si tigari fara timbru, localnicii ne-au aratat o casa de pe ulita principala, unde traieste familia "a lu’ Pavel". De cum am intrat pe poarta deschisa, un barbat voinic in jur de 50 de ani statea rezemat de o duba. Cand l-am intrebat de unde putem cumpara tigari ieftine pentru a le duce in Romania, a strigat-o pe Ana", au povestit jurnalistii.

Femeia l-a vandut jurnalistilor tigarile cerute si le-a spus ca familia ei "aprovizioneaza" Romania, cu marfuri, de patru ani.

"Printre tigarile pe care Ana le avea in depozit am vazut si exoticele Jin Ling, al caror design seamana cu cel de la Camel, numai ca locul camilei e luat de un tap. Jin Ling sunt fabricate la Lvov de Baltic Tobacco Company din Kaliningrad, Rusia. Tigarile LML, care seamana foarte mult cu L&M, sunt fabricate la Donetk de firma Hamadey Ucraina", au mai spus jurnalistii care au realizat ancheta.

Caraus de tigari, pe 10 dolari

Desi cea mai mare parte a tigarilor care intra ilegal in tara, sunt aduse cu masini, exista oameni care fac contrabanda "cu sacosa".

Pe 12 noiembrie 2007, politistii de frontiera au capturat peste 250.000 de pachete de tigari, care erau carate de 35 de ucrainieni. "Fiecare dintre ei ducea in spate trei sau patru baxuri si trecuse pe fasia verde intre Tarana Mare si Negresti Oas, o zona muntoasa a judetului Satu-Mare. Dupa ce au parcurs 3 km in interiorul Romaniei cu tigarile in spate, au fost somati de politisti sa se predea in momentul in care voiau sa incarce tigarile in patru microbuze ce asteptau in padure. Fiecare dintre cei 35 urma sa primeasca zece dolari pentru fiecare bax transportat in Romania", au mai spus jurnalistii. Au lucrat la acest proiect jurnalistii: Adrian Mogos, Paul Cristian Radu, Stefan Candea si Sorin Ozon.

Anul trecut au fost confiscate peste cinci milioane de pachete de tigari

Potrivit statisticilor Autoritatatii Nationala a Vamilor (ANV) anul trecut, s-au confiscat peste o suta de milioane de tigari de contrabanda. Cele mai multe au fost confiscate la Iasi, unde vamesii au descoperit peste 11 milioane de tigari marca "Plugarul". Tot din cauza traficului cu tigari, vamesii au retinut doua nave si 230 de autoturisme. Au mai fost confiscate 79 de masini care faceau trafic de tutun, trei autocare si cinci microbuze. In 2008, pana pe 7 februarie, au fost confiscate aproape cinci milioane de tigari. 3,2 milioane de tigari au fost confiscate in luna ianuarie.