Deputatul PSD Corneliu Buicu a depus la Senat un proiect de lege ce prevede posibilitatea intervenției Poliției și Jandarmeriei asupra unui pacient cu tulburări psihice aflat în ambulanță, la solicitarea personalului medical, dacă se consideră că pacientul este violent și reprezintă un pericol, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanță, cu mijloace de transport dotate cu mijloace adecvate de contenționare. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, pe timpul transportului, personalul serviciilor de urgență poate solicita reprezentanților Poliției sau Jandarmeriei luarea măsurii contenționării. Transportul bolnavului psihic cu ambulanța se efectuează, întotdeauna, cu însoțitor. În cazuri justificate, la solicitarea personalului serviciilor de urgență, reprezentanții Poliției sau Jandarmeriei acordă sprijinul necesar în vederea imobilizării persoanei în cauză cu mijloace adecvate de contenționare și însoțirea acesteia în ambulanță, până la sosirea la spital”, prevede modificarea adusă articolului 57 din Legea nr.487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice.

În forma în vigoare, Poliția și Jandaermeria erau prezente la transportul cu ambulanța a unui pacient cu tulburări psihice, însă legea nu prevedea care erau atribuțiile celor două instituții.

Astfel, potrivit inițiatorului, deputatul PSD Corneliu Buicu, propunerea legislativă crează cadrul legal și clarifică modalitatea cooperării dintre cadrele medicale și cele ale poliției în situațiile prevăzute.

„Prin modificarea propusă, se va clarifica modalitatea cooperării dintre echipajele medicale de urgență și cele ale Poliției, respectiv Jandarmeriei, cu ocazia transportului pacienților bolnavi psihic, care au un comportament agresiv și pun în pericol atât viața, cât și bunurile altor persoane. Prin crearea unui cadru legislativ clar, se vor reduce/elimina incidentele apărute pe durata transportului acestei categorii de pacienți.”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, deputatul PSD a explicat că au fost sesizate numeroase cazuri de agresiune, care au cauzat atât rănirea personalului, cât și distrugerea aparatelor medicale foarte costisitoare.

„În ultima perioadă de timp, au fost sesizate tot mai numeroase cazuri referitoare la rănirea sau agresarea personalului medical, aflat în ambulanțe, de către pacienții cu tulburări psihice. De asemenea, au fost înregistrate distrugeri ale echipamentelor medicale din ambulanțe, acestea fiind costisitoare și determinând scoaterea din uz a ambulanței, pe o perioadă nedeterminată. Pacientul bolnav psihic, aflat în criză, nu poate fi imobilizat, violența și forța de care dă dovadă fiind exhaustivă.”, mai spune inițiatorul.

Proiectul este înregistrat la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.