Pensionar italian: Nu mai fac faţă în Italia cu pensia de 600 de euro, vreau să mă mut în România

de Miruna Căjvăneanu     HotNews.ro
Joi, 3 octombrie 2019, 20:38 Actualitate | Esenţial


Mesajul pensionarului italian
Foto: Captura Facebook
„Vreau să mă mut în România, nu mă mai descurc în Italia cu 600 de euro pensie. Aş vrea să îmi daţi câteva sfaturi, unde pot găsi o casă în chirie cu maxim 200 de euro şi dacă pot să-mi aduc şi maşina etc? Nu mai fac faţă în Italia. Cum aş putea să găsesc prieteni sau prietene ? Am 67 de ani, mulţumesc„ - iată mesajul postat online de Salvatore T., un pensionar italian, pe un grup mixt româno – italian. Mesajul lui Salvatore, însoţit de o fotografie de profil, a primit în scurt timp aproape 200 de răspunsuri şi sfaturi de la români din Peninsulă şi totodată de la italieni stabiliţi pe plaiuri mioritice.

Se poate trăi bine în România cu 600 de euro? Părerile comentatorilor sunt împărţite. Mulţi au răspuns că pensia din Italia nu e suficientă pentru a avea un trai bun în România. Alţii, aducând exemple de italieni care s-au mutat deja, susţin că varianta de transfer poate fi o idee bună.

Am realizat o listă cu motive «pro» şi «contra» mutării în România. O listă pe care v-o prezentăm (cu siguranţă, nu exhaustivă), utilă chiar şi multor români care se întreabă dacă merită să se întoarcă şi în ce condiţii.

Iaşi sau …Plopeni?

Oraş mare cu chirii scumpe sau un oraş mic, mai ieftin, dar cu mai puţin confort? Românii i-au sugerat pensionarului italian mai multe locaţii unde s-ar putea muta: Suceava, Iaşi, Constanţa, Arad, Cluj (ultimele două localităţi unde există deja o comunitate numeroasă de italieni).

Fiecare destinaţie este prezentată de către comentatori, cu avantaje şi dezavantaje: «Iaşi este un oraş universitar, cu mulţi străini. Un fost profesor poate avea 300 de euro pensie, o chirie e cam 200 de euro. Sunt mulţi italieni stabiliţi aici, sunt magazine şi restaurante italieneşti”, argumentează Elisa. Constanţa în schimb e prezentată ca un oraş scump, unde preţurile “sunt la fel ca cele din Bari”.

În condiţiile în care chiriile în oaşele mari sunt scumpe, o soluţie ar fi alegerea unui oraş mai mic. Însă sunt şi aici dezavantaje: «în oraşele mici nu găseşti condiţiile şi confortul pe care îl ai într-un oraş mare ». Chris face rapid un scurt calcul: “Într-un oraş mic chiria e 150-200 euro, apoi căldura, lumina, telefonul alţi 100. Mai rămân 300 de euro, având în vedere că mâncarea costă cam ca în Italia. Dar se poate trăi, aşa cum fac mulţi români, cu acelaşi venit lunar”.

Antonello, stabilit în România de mai mulţi ani, vine cu o propunere precisă, deşi necunoscută de majoritatea participanţilor la discuţie: o alegere bună ar putea fi Plopeni (din judeţul Prahova, n. red): “Ai încredere în ce îţi spun, vino la Plopeni. Eu trăiesc şi am diferite activităţi aici şi pot confirma, preţuri bune, puţină birocraţie şi e şi aproape de Bucureşti. Cu 20 de euro pe an îţi închiriezi o bucată de pământ şi un coteţ pentru animale, poţi să cultivi ceva, să creşti animale. Eu am închiriat 500 mp de teren şi un « coteţ » cu 100 de lei”.

Mariana propune Bicaz sau Târgu Neamţ, “unde se poate găsi o chirie cu 200 de euro pe lună”, pentru că “vrem să-i ajutăm şi pe cei care au pensie mică în Italia”.

Una vita da signore in Romania? “Ai nevoie de 3.000 de euro pe lună”

Nu toţi sunt, însă, de acord că pensia încasată în Italia ar fi suficientă: “Cu 600 de euro nici în România nu trăieşti bine, cu toate cheltuielile care se duc pe chirie, mâncare şi aşa mai departe. Mulţi cred că, în România, cu 100 de euro, eşti un rege! Poate era adevărat acum 15, 20 de ani, dar azi nu mai e valabil”, este de părere Cristina, originară din Timişoara. Camelia, din Cluj, este de acord: “România s-a schimbat mult, viaţa e scumpă, cam la acelaşi nivel cu Italia. Doar cheltuielile pe căldură costă dublu faţă de Italia, pentru că iarna e mai lungă. Cu 600 de euro poţi să supravieţuieşti, nu să trăieşti cât de cât confortabil”.

Antonello, om de afaceri italian, e mai pragmatic: “cu 600 de euro pe lună poţi trăi, dar modest. Dacă vrei să faci o viaţă de domn – una vita da signore, - ai nevoie de circa 3.000 de euro pe lună, şi eu ştiu bine ce vorbesc”.

“Dacă eşti cinstit”, găseşti o soluţie (sau chiar un job!)

“Găseşti, sigur găseşti ceva. Dacă eşti sincer şi cinstit, găseşti de toate. Eu am avut vecini italieni, trăiau bine, nu au avut nicio problemă », îl asigură un comentator, Nicu, pe Salvatore.

Iar un alt italian, îi oferă şi o soluţie de a creşte veniturile: “Se poate trăi cu pensia respectivă, dar se poate găsi şi un loc de muncă, de exemplu, într-un call center, cu un salariu de 2.500 de lei”. Celor care comentează că 67 de ani nu e vârstă potrivită pentru muncă, le dă replică: “da, se poate şi la 67 de ani, cunosc cazuri similare. Eu mi-am deschis o activitate în România şi vă pot ajuta cu sfaturi utile”.

În doi, “chiria se împarte”

Costurile unei chirii pot scădea dacă se găseşte un prieten (sau o prietenă) cu care să se împartă cheltuielile unei case, sugerează unii comentatori. “Dacă găseşti o doamnă cu un apartament proprietate personală, deja nu mai ai grija chiriei”, glumeşte Alina.

Persoane generoase se găsesc şi online. Dovada: Daniela, o româncă din Arad, caută o persoană de încredere care să aibă grijă de casă în absenţa ei şi se oferă să-l ajute pe Salvatore: “Vă pot lăsa să staţi în casă fără bani, însă cu condiţia să aveţi grijă de ea”.

Alte ţări, alte oportunităţi: Portugalia, Albania, Bulgaria


O analiză pedantă a condiţiilor din România o face Virgilio: “Preţurile din România sunt în creştere, atât cele ale alimentelor cât şi pentru casă şi cheltuieli de întreţinere. E nevoie aşadar de a ţine cont de faptul că, dacă pensia va avea un trend de creştere redus, creşterea va fi inferioară faţă de scumpirea nivelului de trai, destul de devreme veţi realiza că nu mai e atât de convenabilă o mutare. În cazul dvs aş opta pentru ţări unde previziunile de creştere pe termen scurt şi mediu sunt inferioare celor din Italia”.

Astfel, nu lipsesc din discuţie sfaturile cu privire la transferul către alte destinaţii, considerate mai atrăgătoare din toate punctele de vedere. Portugalia sau Bulgaria, unde viaţa e mai ieftină, sau Albania, unde chiriile sunt “de circa 100 de euro, deci rămân bani de distracţie, în aşa fel încât o persoană în vârstă să se poată bucura de anii de bătrâneţe”.

Mihaela vine cu o curiozitate: “Pensia dvs poate ar putea fi mai mare în România, pentru că e un alt regim de impozitare. În România, Spania, Portugalia şi Bulgaria nu se aplică aceleaşi impozite ca în Italia”. Ramona îi răspunde însă că lucrurile nu stau chiar aşa: “primeşti aceiaşi bani ca în Italia, însă pierzi dreptul la asistenţă medicală gratuită, de care beneficiezi în Italia. Ştiu pentru că m-am interesat pentru un prieten”.

« Atenţie la sistemul sanitar »

Ajungem astfel la un punct esenţial, asupra căruia toţi participanţii la discuţie sunt de acord: sistemul medical nu e (nici pe departe) la nivelul celui italian.

Cine se mută în România, trebuie să “fie atent la sănătate”, pentru că “sistemul medical românesc este total diferit faţă de cel italian”, scrie Cristina din Timişoara. Atenţionările cu privire la sistemul sanitar continuă: “Toate bune şi frumoase, dar e o problemă. Sistemul sanitar e la pământ. Nu e că nu găseşti medici competenţi, problema e că peste tot e corupţie, orice ai face trebuie să plăteşti, chiar şi la spital de stat. Doar dacă eşti sănătos şi nu ai nevoie de asistenţă medicală, e perfect”.

22% dintre italienii stabiliţi oficial în România au peste 65 de ani

Nu ştim ce va hotărî Salvatore, în schimb am avut ocazia să aflăm părerile mai multor italieni şi români care au comparat nivelul de trai din cele două ţări.

Oficial, în România trăiesc 7.186 de italieni înscrişi la AIRE (Registrul Italienilor din Străinătate – potrivit informaţiilor remise HotNews.ro de Institutul de statistică IDOS). Numărul celor care nu s-au înscris la AIRE poate fi însă mult superior, fiind vorba de o înregistrare care nu este obligatorie. Peste o cincime, mai precis 22% sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care se transferă în România după pensionare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

126048 vizualizari

 • +23 (33 voturi)    
  La noi pensionarii au 6000 euro (Joi, 3 octombrie 2019, 20:48)

  Maspp [utilizator]

  E mult mai bine ca in Italia, pentru cei speciali.
  • +9 (11 voturi)    
   Adevărat! (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:42)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Să-l intrebe pe Gargamel Beria de la UAIC Iași
   cum se descurcă el cu vreo 60.000 de lei pe lună,
   doar banii la vedere
 • +10 (22 voturi)    
  Financiar, este simplu (Joi, 3 octombrie 2019, 20:48)

  pehash [utilizator]

  In afara de cateva orase mari, viata este ieftina in Romania. Omul sigur nu vine in Romania doar cu aia 600 de euro pe luna.
  Probabil ca ar fi o afacere destul de profitabila, daca cineva s-ar apuca sa construiasca de la zero cartiere de locuinte pentru pensionari straini pe langa orasele din Molodva. In plus, in loc sa plece amaratii cu anii la munca sa aiba grija de batrani, ar avea de lucru acasa.
 • +4 (16 voturi)    
  Mincinos (Joi, 3 octombrie 2019, 21:04)

  Ed___ [utilizator]

  Se poate muta în Sud, în Sicilia sau oriunde la sud de Napoli şi 600€ îi ajunge cu siguranţă
 • -2 (22 voturi)    
  cifre (Joi, 3 octombrie 2019, 21:25)

  anion [utilizator]

  Cum sa ai 600 euro pensie in Italia? Nici la noi o pensie de 600 euro nu-ti ajunge. Asa ca trebuie sa caute alta tara.
  • +11 (25 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 octombrie 2019, 2:14)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui anion

 • +13 (17 voturi)    
  zxzxzxz (Joi, 3 octombrie 2019, 22:36)

  solar [utilizator]

  Cunosc în ARAD o multime de italieni pensionari care s-au stabilit aici.Vorbesc deja foarte bine românește , afirmând că au deprins f repede limba *cel mult 6 luni !) că se simt nu doar acceptati de români, ci chiar iubiți si respectati. Da, unii au peste 600 de euro pensie, dar nici unul din cați cunosc nu au peste 1200 de euro.In Arad gasesti garsoniere acceptabile cu 100-150 euro, alimentele sunt acceptabile ,ca prețuri ,si abundente. Cu chirii de 200 euro găsesti 2 camere mobilate complect. Desigur nu central, dar f accesibil cu tramvaiul , autobuzul. Da , dacă vrei să trăiești pe picior mare vorbim de cu totul altceva.Da, cu asigurarea pentru sănătate e o problemă . Dar nu de nerezolvat , chiar fără spagă ! Cunosc dintre italienii arădeni cu care vorbesc romănește si din cei care își găsesc de lucru ocazional. Translatori, bucătari, cofetari, zugravi, disegneri... Nu-ș cum se face că observ că s-au înmulțit in ultimul timp. Unii imi spun că le chiar place in Romănia din multe motive. Situatia lor din Timisoara este cam aceeași
  • +6 (10 voturi)    
   Pe bune? (Vineri, 4 octombrie 2019, 9:59)

   gogu007 [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Cum naiba traiesti cu 600 de euro ca si pensionar in Romania, in conditiile in care trebuie sa mai platesti si chirie 150 euro?
   Chirie, apa, gaz, curent, gunoi, intretinere casa scarii, servicii medicale, transport in comun, un abonament de TV, un telefon, haine, incaltaminte, mancare... Sau la voi in Arad toate astea sunt gratis?
   Si cum sa te duci pana in Italia pentru servicii medicale, bai? Pai te costa lejer 150 euro drumul dus-intors. Daca tre sa mergi o data la 2 luni pentru un consult, te-ai nenorocit, ca din 600 euro pensie nu ai cum.

   Daca nu ai casa ta, e greu. Foarte greu. Daca si-ar permite macar o casuta la sat , undeva aproape de un oras. Acolo mai ai o gradina, mai pui o rosie, un cartof, mai tii o gaina.Dar altfel nu ai cum.

   Si nu compara pe unul care are pensie de 1000-1200 euro cu unul care are 600. Cu 1200 de euro pensie poti trai lejer chiar si in Cluj, unde avem chirii care pornesc de la 250 euro pentru o garsoniera.
   • -1 (3 voturi)    
    Da , pe bune... (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:18)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui gogu007

    Da, pe bune zic, nene GOGU 007 ! Fii atent că mai chiar nimerit din plin ! Desi sunt arădean sunt casatorit cu o clujeancă ! Am stat in Cluj 5 ani batuti pe muchie ! Toate rudele neveste=mi sunt clujeni . Am doi nepoti studenti la Clj. merg în Cluj foarte des, uneori mergeam bilunar lunar. La voi a brumat deja, eu abia acum culeg smochinele din 15 tufe*recolta a !!- a ! La mine rosiile au fost si sunt la aproape jumatate din pretul de la CLUJ ! Arădenii merg cu masinile si cu TIR-urile sa vândă la Cluj , de cand ma stiu eu ! Un pic de mare deosebire ! Dar nu va plâng de milă ! Ati ajuns din urmă pe bănăteni ! BRAVO vouă, nu mai sunteti sărăntocii care i-am cunoscut în 1960 ! Nici cei de la munte, nici cei de pe podiș ! LUNA; TURDA; PODENI, HUEDIN; RACATELE; SAULA; CIUCEA .etc etc Avem clijeni trecuți la ...bănățeni cu miile ! Pe strada mea am cel putin 10 ! Sa nu uiti , Chiriile la cluj sunt cele mai mari din țară ! La fel si preturile la case , apartamente, ! In schimb în Banat pretul pt 1 ha pământ arabil trece de 10.000 euro.
   • +1 (1 vot)    
    Chirie? Pai poate e proprietar in Italia. (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:32)

    socialismic [utilizator] i-a raspuns lui gogu007

    Daca isi inchiriaza ce are in Italia poate iese mai ok....
 • -2 (14 voturi)    
  cel mai bine (Joi, 3 octombrie 2019, 23:37)

  ananstef [utilizator]

  in Bulgaria.
  • +7 (7 voturi)    
   Dap (Vineri, 4 octombrie 2019, 6:31)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui ananstef

   de 2 ori mai ieftin ca in Romania.
 • +4 (8 voturi)    
  viata nu e doar chirie + mancare (Vineri, 4 octombrie 2019, 2:42)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  Ce se intampla, in schimb, cand ai nevoie de atentie medicala? Cat costa ingrijiri medicale - medici, spagi, analize, medicamente? (Ca sa nu mai zic de costul indirect dat de incompetente.) Se mai adauga aici altele, gen haine, care sunt mai scumpe in RO.
  • +6 (6 voturi)    
   Pentru un pensionar (Vineri, 4 octombrie 2019, 6:33)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

   nu cred ca e sustenabila viata aici pentru ca nevoile de asistenta medicala sunt mult mai mari ( si aici ma refer si la medicamente). Iar in Romania suntem un pic mai bine ca in 1989.
  • +9 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 8:08)

   [anonim] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

 • +3 (9 voturi)    
  Sunt o mulțime de case părăsite (Vineri, 4 octombrie 2019, 7:21)

  nick24 [utilizator]

  în multe sate și comune!
  Primăriile ar trebui să le naționalizeze, dacă proprietarii nu le întrețin, să le reabiliteze și să le dea fără chirie unor cazuri ca acesta.

  La țară, chiar cu un venit mai mic, poți trăi, ca toți ceilalți, mai crești o găină, mai pui ceva în gradină, fructe din livadă, mai o creangă uscată din pădure pt foc. Lapte direct de la vacă e la jumate din prețul de la magazin.
  • +2 (8 voturi)    
   Case de 1 euro.. (Vineri, 4 octombrie 2019, 8:56)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Se practica in Italia. Primaria le ia in proprietate daca au fost abandonate si le vinde la licitatie cu pret de pornire de 1 euro. Cumparatorul are obligatia sa le renoveze in maxim 3 ani sau pierde banii si proprietatea.
 • +9 (9 voturi)    
  EPoate anuntul e pentru a-si gasi o partenera (Vineri, 4 octombrie 2019, 8:04)

  lasa [utilizator]

  Probabil ca sunt multe dispuse sa ingrijeasca un pensionar italian, multe fete de la tara care n-au alta perspectiva, decat un maritis onorabil.......
  Eu am cunoscut un italian, patron de pizzerie la Roma, care fusese de mai multe ori prin Romania si si-a gasit o moldoveanca frumoasa, cu 20 de ani mai tanara, dar care a plecat din mizerie si traieste acum, decent, la Roma.
  Poate omul nostru isi cauta perechea, cu inca 500 de euro/luna
  Sa vorbeasca cu Prodanca sa intermedieze o legatura .
 • +7 (9 voturi)    
  Fetele (Vineri, 4 octombrie 2019, 10:38)

  NOTORIOUS [utilizator]

  Daca il gaseste vreo romanca iubitoare de la noi, nu-i ajung nici 6000 de euro :D
  • 0 (0 voturi)    
   cat de iubitoare? (Marţi, 8 octombrie 2019, 11:23)

   PutinRas [anonim] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   La 6000 euro deja este doar putin iubitoare. Alea mult iubitoare sunt mai scumpe
 • +1 (3 voturi)    
  daca la el acasa chiar nu mai are cum (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:03)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  sa traiasca cu cei 600 euro (nu stiu cat costa chiria+restul in italia), o varianta ok ar fi sa vina intr-un oras mai mic de la noi (sunt destule) unde ar putea trai decent (nu grozav dar nici rau) cu acesti bani. 150 euro chiria unei garsoniere mobilate, 50 euro asig de sanatate, iar 400 utilitati si mancare/bautura.
  Cam asta as face in locul lui. Iar fiind chirias daca nu i se pare ok in primul oras testat se poate muta peste catea luni in altul. Daca exista si cumunitati de italieni cum zicea cineva mai sus si mai bine. O comuna pe langa Arad ceva.
 • +3 (5 voturi)    
  Ce viata grea au unii (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:14)

  amicugri [utilizator]

  Pai daca in Romania, persoana singura, nu poti trai din 600 de euro (si nu la limita supravietuirii, cum spun unii) atunci nu e decit o explicatie: stilul de viata cu care esti obisnuit e mult prea costisitor, cheltuiesti prea mult pe tot soiul de briz-briz-uri.
  Sigur, nu traiesti ca un boier, nu poti fi in cluburi si restaurante in fiecare zi, nu poti face excursii la Viena, Londra si Barcelona de patru ori pe an, nu te poti da cu Mercedesul, probabil ca va trebui sa-ti iei Huawei P10 in loc de IPhone, ma rog, ati inteles ideea, dar poti trai decent din 600 de euro in Romania.
  Si stiu ce spun, am trait chiar si cu mai putin pina acum vreo trei ani.
  • +2 (2 voturi)    
   Prea rudimentar (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:12)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Nu suntem nici noi veniti cu pluta.
   Imi pare rau, la oras nu ai cum sa nu cheltui pe mancare.
   Nu a pus nimeni educatia, cultura, arta. Poate vrea omul s avada un film, sa citeasca o carte , sa vada Marea Neagra........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by