CSM acuză "gravele dezinformări din mass-media" privind propunerile de modificare a legii ANI: Demersurile Consiliului au vizat nevoia de a proteja independenţa magistratului

de MH     HotNews.ro
Joi, 3 octombrie 2019, 19:08 Actualitate | Esenţial


Lia Savonea
Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acuză "gravele dezinformări din mass-media, informațiile complet false, tendenţioase și neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice" privind propunerile Consiliului de modificare a Legii ANI. CSM susține că demersurile Consiliului "au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate, care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare", dar nu spune exact ce propuneri a făcut pentru modificarea Legii ANI.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis joi seară un comunicat de presă în care face precizări, "pe fondul multiplicării articolelor media prin care sunt imputate acţiuni de eludare a dispoziţiilor legale care reglementează domeniul cercetării averilor" și acuză presa că a lansat "afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice".

CSM susține că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de orice fundament.

Comunicatul transmis de CSM:
 • "Pe fondul multiplicării articolelor media prin care sunt imputate acţiuni de eludare a dispoziţiilor legale care reglementează domeniul cercetării averilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii face următoarele precizări:
 • Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri.
 • Informaţiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei.
 • În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună “Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.
 • Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel.
 • Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete, potrivit documentației ce poate fi vizualizată aici.
 • Demersurile CSM au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare.
 • Prin urmare, afirmaţiile din mass-media potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de orice fundament.
 • Consiliul Superior al Magistraturii face apel la organismele de presă să nu preia afirmaţii neverificate şi să îşi îndeplineadcă cu bună credinţă misiunea de informare corectă a opiniei publice".
Informația privind iniţiativa CSM de modificare a legii ANI a apărut în spațiul public pe surse și a fost confirmată de Lia Savonea într-un comunicat transmis marți, după ce, tot pe surse, a apărut informația că inspectorii Agenției Naționale de Integritate verifică averea acesteia.
  Asociația Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să publice neîntârziat" propunerile de modificare a Legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), care ar face mai dificilă procedura de verificare a averii magistraților. Cele două asociații vorbesc despre caracterul ”secret” al acestor propuneri trimise de președintele CSM, Lia Savonea, fapt inadmisibil într-o societate democratică, și îi cer acesteia "să își prezinte imediat demisia din funcția deținută".
   Cele două asociații dezaprobă modificările legislative, care ar pune în discuție integritatea magistraților, de tipul publicării declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilității Agenției Naționale pentru Integritate de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură. Propunerile de modificare a legii ANI sunt contestate și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

   CITEȘTE ȘI:


   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

   444 vizualizari

   • +2 (2 voturi)    
    Nu-i independență ascunderea averii. (Joi, 3 octombrie 2019, 19:37)

    asavreau [utilizator]

    Din contra,o avere cunoscută public ca legal făcută va crea magistratului un statut de autoritate și respect în societate.
   • +3 (3 voturi)    
    Cata dezinformare (Joi, 3 octombrie 2019, 21:36)

    PuieMonta007 [utilizator]

    1. Fisierul a fost creat azi. Se vede din numele fisierului
    https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=e2e654d6-71c6-40e5-8cb8-6438d7d71a5e|InfoCSM

    Deci nu a fost pe siteul CSM pt ca oricine sa poata face "o minima verficare"

    2. Am inteles ca faza cu rudele nu a fost propusa "din prima" ci "din a doua" DUPA un brain storming de calitate. Deci nu neaga ca nu ar fi ..

    AHA
    Super!
    Bravo
   • +3 (3 voturi)    
    Numita Lia Savoniera ,sluga umilă a (Vineri, 4 octombrie 2019, 9:57)

    Rescator [utilizator]

    Mafiei Roșii,Cupola Ciumei Roșii ,este preocupată
    doar de ascunderea unei averi uriașe și de protejarea
    Mafiei hrăpărețe din așa -zisa Justiție.Dacă ascunzi
    averea inseamnă că ești independentă!?


   Abonare la comentarii cu RSS
   Întâlniri on-line | #deladistanță

   Top 10 articole cele mai ...   Hotnews
   Agenţii de ştiri

   Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.   powered by
   developed by