Deputatul PSD Viorel Stan, fost șef al Inspectoratului școlar Județean Neamț, doi directori din Ministerul Educației, un director de liceu și alte patru persoane au fost trimiși în judecată de DNA, fiind acuzați că au primit mită de la oameni de afaceri pentru atribuirea preferențială a unor lucrări.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Potrivit DNA, au fost trimiși în judecată:

  • Sandu Petru, la data faptelor director al Liceului cu Program Sportiv Roman, pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, dare de mită în formă continuată (2 fapte), cumpărare de influență în formă continuată (3 fapte),
  • Viorel Stan, la data faptelor șef al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită în formă continuată,
  • Eugenia Condurat, contabil șef la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, luare de mită în formă continuată,
  • Alin Cătălin Păunescu, director general și în Ministerul Educației, pentru trafic de influență în formă continuată,
  • Maria Dornean, la data faptelor director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din Ministerul Educației Naționale, pentru două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și trei reprezentanți ai unor firme, pentru dare de mită, cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență, și complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA spun că în perioada 2013-2016 Sandu Petru, în calitate de director și ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, județul Neamț, a cerut și a primit de la un reprezentant al unei firme (care a beneficiat și de ajutor din partea reprezentanților altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăților efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceștia, firme care au executat lucrări de construcții în beneficiul unității școlare. Banii au fost ceruți și primiți pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) și livrare produse (prin procedura de atribuire directă), dar și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte.

Conform procurorilor, Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile făcute de Liceul cu Program Sportiv Roman.

În același context, în condițiile în care nu mai deținea funcția menționată mai sus, în perioada decembrie 2016 - decembrie 2017, Sandu Petru a primit de la aceiași oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând același procentaj din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-și folosi influența asupra lui Alin Păunescu, Maria Dornean (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale), Viorel Stan și Eugenia Condurat (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare (funcționari cu atribuții în ceea ce privește finanțarea lucrărilor de construcții sau care puteau influența acordarea finanțării).

Ulterior, în anul 2014 și în perioada 2017 - 2018, persoanele respective au primit de la Sandu Petru sume de bani și produse, după cum urmează:

  • Viorel Stan, în 13 tranșe, suma totală de 9.800 de lei,
  • Eugenia Condurat, în 30 tranșe, suma totală de 51.620 lei și 400 euro precum și produse alimentare în valoare de 4.950 lei,
  • Alin Cătălin Păunescu, în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei,
  • Maria Dornean, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP și două telefoane Iphone 5S.

Procurorii au mai instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ale unora dintre cei vizați: Condurat Eugenia Condurat, Alin Cătălin Păunescu și Sandu Petru. În cazul lui Viorel Stan și al Mariei Dornean, procurorii au instituit pe conturi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.