Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), sesizată de un partid neo-nazist german, a reafirmat joi că nu poate fi invocată libertatea de exprimare pentru negarea Holocaustului, scrie AFP.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)Foto: CEDO

"Astfel de afirmații nu pot primi protecția libertății de exprimare oferită de Convenția (europeană a drepturilor omului) deoarece sunt chiar împotriva Convenției", a scris, într-un comunicat de presă, CEDO, reafirmând o opinie deja formulată în mai multe dosare similare.

Curtea a fost sesizată în 2014 de Udo Pastörs, un fost ales regional al partidului neo-nazist NPD.

Ales în Mecklenburg Pomerania Occidentală (nord-est) până în 2016, acesta a fost condamnat în 2012 de justiția germană pentru "întinarea memoriei morților și defăimarea internațională a poporului evreu" din cauza unui discurs al său din 2010 în care vorbea de "așa zisul Holocaust".

Cei șapte judecători ai curții au considerat în unanimitate că "dl. Pastörs a declarat intenționat neadevăruri pentru a defăima evreii și persecuția pe care au suferit-o" iar răspunsul justiției germane a fost "proporțional cu scopul urmărit și necesar într-o societate democratică".