Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acceptat acordarea unui statut special pentru Donbass și organizarea de alegeri în regiunea separatistă din estul țării, o decizie care reprezintă un progres substanțial în ceea ce privește încheierea conflictului care durează de cinci ani.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Kremlinul a anunțat miercuri că renunță la opoziția sa față de acest plan, potrivit agenției de presă RIA.

Astfel, se deschide calea către summit-ul internațional pentru pacea din Ucraina, în formatul Normandia 4 (care reunește liderii ucrainean, rus, german și francez), notează euronews.

”Astăzi, ultimele obstacole din calea summitului Normandia 4 au fost înlăturate”, a precizat Zelenski.

Liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei s-au reunit ultima oară, în acest format, în octombrie 2016.

Anunțul făcut de Zelenski vine după ce, recent, a avut loc un schimb de prizonieri între Moscova și Kiev.

Președintele Ucrainei și-a asumat astfel riscul de a face primul pas în restabilirea păcii în regiune. Rămâne de văzut dacă Moscova va da dovadă de reciprocitate, așteptările fiind acelea de a-și retrage trupele din estul Ucrainei.

Mișcarea lui Zelenski este riscantă nu doar pentru că nu se știe dacă Rusia va răspunde prin retragerea trupelor, dar și pentru că-l pune într-o situație delicată în plan intern, naționaliștii acuzându-l că cedează prea mult în relația cu Kremlinul.

Peste 13.000 de oameni au murit în conflictul de cinci ani din estul Ucrainei, dintre separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale ale Kievului.

Zelenski vrea retragerea totală a trupelor rusești din Donbass înainte de organizarea alegerilor. El mai spune că nu va permite ca statutul special acordat regiunii să aibă vreun impact asupra constituției Ucrainei, astfel încât să nu fie afectat procesul de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre obiectivele Kievului.

Separatiștii din estul Ucrainei susțin că Zelenski nu ar trebui să încerce să dicteze niciun fel de condiții.

Planul privind acordarea unui statut special și organizarea de alegeri în regiunea Donbass este cunoscut sub numele de ”Planul Steinmeier”, referire la fostul ministru de externe al Germaniei care a venit cu această propunere în 2016.