Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a recunoscut, în cadrul unei declarații făcute miercuri, că a participat la conversația telefonică din 25 iulie dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Mike PompeoFoto: Flickr

Oficialul american a confirmat miercuri, în cadrul unei declarații făcută în timpul vizitei sale în Italia, ca a asistat la discuția telefonică dintre cei doi șefi de stat, Donald Tump și Volodimir Zelenski. Mike Pompeo justifică conversația telefonică pe fondul politicilor Statelor Unite în Ucraina, în încercarea Washingtonului de a „înfrânge pericolul rusesc”, de a diminua corupția de la nivel guvernamental și de a accelera creșterea economică.

În ceea ce privește demersul Congresului american privind începerea investigației aferentă procedurii de demitere a președintelui, Secretarul de stat a făcut urmăroarea declarație: „Ne vom îndeplini, cu siguranță, responsabilitatea noastră constituțională de a coopera cu această instituție echivalentă, dar vom face asta într-un mod care este consistent valorilor fundamentale ale sistemului american”.

Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor i-a trimis citaţii secretarului de Stat Mike Pompeo prin care îi solicită să ofere toate documentele referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.