PSD a forțat, miercuri, o decizie fără precedent în birourile permanente reunite ale Parlamentului ca moțiunea să fie citită miercuri, iar votul să fie dat sâmbătă. Social democrații mizează pe faptul că în week-end va fi mai dificilă o mobilizare a parlamentarilor opoziției și astfel moțiunea va pica. Opoziția a încercat o boicotare a ședinței conducerii Parlamentului însă fără a putea împiedica decizia. Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că opoziția se repliează și va încerca o nouă strategie de a duce dezbaterea și votul moțiunii la începutul săptămânii viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul privind calendarul moțiunii de cenzură a fost făcut de Florin Iordache - moțiunea va fi citită astăzi la ora 15.00, iar sâmbătă la ora 11.00 vor fi dezbaterile și votul.

Liberalii, dar și parlamentarii ALDE, Pro România și PMP au părăsit ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, dar a intrat reprezentantul minorităților naționale, Dragoș Zisopol, iar cu ajutorul acestuia PSD a avut o majoritate în Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

PSD a forțat astfel o decizie în birourile permanente reunite ca moțiunea să fie citită astăzi, iar votul să fie sâmbătă.

Florin Iordache: Au mai fost moțiuni care au fost citite și duminica

La finalul ședinței, Florin Iordache a anunțat că moțiunea de cenzură va fi citită astăzi la ora 15.00, iar sâmbătă la ora 11.00 sunt programate dezbaterile și votul.

"Programul pe care Birourile Permanente Reunite l-au stabilit: pentru astăzi la ora 15.00 e citirea și sâmbătă la ora 11.00 dezbaterea și votul. Ce a invocat domnul Ponta la ieșire este că dacă nu va fi cvorum va urma un nou BPR care va stabili o altă dată a moțiunii. Cei 237 care au semnat înseamnă că au și citit ce au semnat. Au mai fost moțiuni care au fost citite și duminica. Dacă e o urgență pentru a debarca acest guvern, putem veni și sâmbătă. Regulamentar se vine la trei zile de la prezentare. Regulamentar vine data de sâmbătă. Înțeleg că este o urgență să fie debarcat acest guvern. Pentru noi este o urgență să arătăm că acești 237 care au semnat nu vor vota. Noi ne bazăm pe faptul că noi vom veni la această moțiune de cenzură și nu vom vota”, a spus Florin Iordache.

El susține că cei patru parlamentari din PSD care au semnat moțiunea de cenzură vor trebui să își asume, iar parlamentarii PSD vor fi prezenți sâmbătă, dar nu vor vota.

"Fiecare își asumă. Fiecare coleg care a semnat are libertatea de a semna sau nu. Vom avea o discuție la nivel de partid. Noi trebuie să fim prezenți, tocmai de a da un semnal”, a adăugat Iordache.

Raluca Turcan: Iordache conduce abuziv și la șmechereală

Decizia este contestată de opoziție, Raluca Turcan afirmând că "PSD se comportă ca în epoca lui Liviu Dragnea". "Domnul Florin Iordache conduce abuziv și la șmechereală", a spus Turcan.

"Vom găsi mijloacele procedurale ca moțiunea să treacă", a declarat la rândul său parlamentarul USR Stelian Ion.

Ponta: Este ilegal. Vom vota moțiunea luni

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că decizia impusă de PSD în conducerea Parlamentului este ”ilegală și împotriva regulamentului”. El a comentat că, dincolo de Iordache și alții din PSD, ”mai suntem și oameni normali”.

”O s-o dezbatem și o s-o votăm luni (moțiunea de cenzură-n.red). Nu contează ce au votat ei, pentru că este ilegal și împotriva regulamentului”, a declarat Victor Ponta, la finalul ședinței birourilor permanente ale celor două Camere.

El a precizat că rămâne ca acestea să se reunească din nou luni dimineață pentru convocarea plenului în care se va dezbate și vota moțiunea împotriva Cabinetului Dăncilă.

Potrivit unor surse parlamentare, opoziția ar lua în calcul varianta de a boicota ședința de sâmbătă, însă o astfel de decizie este destul de delicată la nivelul imaginii, pentru că ar trebui să explice publicului de ce refuză să participe la vot.

Reprezentantul USR, Stelian Ion, a precizat că parlamentarii partidului său sunt mobilizați și gata să vină la muncă, fie noaptea, fie în weekend, dar o decizie privind strategia opoziției va fi luată de comun acord.

Paşcan (PMP): În trei decenii nu a existat un vot pe moţiune de cenzură în weekend

Liderul grupului deputaţilor PMP, Emil Paşcan, a atras atenţia că în cele trei decenii care au trecut de la Revoluţie nu a existat vreo moţiune de cenzură în Parlament care să fie dezbătută şi votată în weekend, el acuzând PSD că "uzitează de instrumente jenante".

"Se operează cu aceleaşi instrumente din vremea penalului, condamnatului Dragnea, cu aceleaşi tertipuri ieftine. În trei decenii nu a existat un vot pe moţiune de cenzură în weekend. Încearcă tot felul de tertipuri procedurale, tot felul de şicane. Asta le este caracteristic. Nu au învăţat cei de la PSD nimic din palmele pe care le-au primit în ultima vreme de la poporul român şi uzitează de aceleaşi instrumente penibile, jenante, demonstrând că au rămas în continuare un partid nereformat, incapabil să se reformeze, un partid cu apucături infracţionale. Cam ăsta este PSD în momentul de faţă şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să dejucăm această manieră PSD de a proceda, de a, pur şi simplu, sfida colegii, de a ne batjocori pe toţi, de a ne umili prin faptul că au o majoritate pe care o utilizează într-un mod absolut penibil, jenant şi ticălos'', a spus Paşcan.

Ce strategia are Opoziția

Potrivit surselor HotNews.ro reprezentanții opoziției vor încerca în ședința de plen programată la ora 15.00 să schimbe programul dezbaterii și adoptării moțiunii de cenzură. Mai exact, Opoziția mizează pe o majoritate în Parlament și pe prezența propriilor parlamentari și vor solicita în plenul reunit modificarea programului.

Potrivit regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului: ordinea de zi şi programul de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună și se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți.

Cum vrea să blocheze PSD adoptarea moțiunii

La rândul lor social democrații încearcă să strângă rândurile și să rupă din voturile opoziției. În ședința Comitetului Executiv liderii de grup ai PSD au informat partidul că le lipsesc cinci voturi pentru majoritatea 233. Președintele PSD Viorica Dăncilă le-a solicitat miniștrilor să demareze negocierile cu parlamentarii nemulțumiți din partid dar și din zona opoziției, susțin surse social democrate. "Fiecare ministru are sarcină să discute cu parlamentarii zilele astea. E pe viață și pe moarte. Voturile vor fi negociate până în ultima clipă iar rezultatul votului la moțiunea de cenzură este imprevizibil", a explicat un lider PSD pentru HotNews.ro.

Ce spune Regulamentul

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan. Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv 233 de parlamentari.

Potrivit regulamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Atât regulamentul Parlamentului, cât și Constituția prevăd că dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Legea nu prevede însă dacă este vorba despre zile lucrătoare sau calendaristice. Moțiunea se adoptă cu votul secret, cu bile, al majorității deputaților și senatorilor (majoritate absolută).