Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate miercuri pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de PNL și susținută de USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari, iar pentru ca Guvernul Dăncilă să fie demis sunt necesare 233 de voturi. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunțat marți seară, la Antena 3, o decizie fără precedent: moțiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă, în plenul reunit. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că este un "tertip” prin care Guvernul Dăncilă speră să rămână în funcţie prin demobilizarea semnatarilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Birourile permanente au fost convocate pentru ora 10.30. De menționat că PSD are încă majoritate în conducerea celor două camere, care decid calendarul moțiunii, astfel că poate ajunge la această decizie fără precedent - vot sâmbăta la o moțiune de cenzură.

Decizie fără precedent. Mihai Fifor a anunțat că moțiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat marți seară că moțiunea de cenzură ar urma să fie votată, sâmbătă, într-un plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Anunțul a fost făcut de social-democrat la Antena 3, într-o discuție cu deputatul PNL Dan Vîlceanu, potrivit Mediafax. "Parlamentarul PSD care votează la moțiune pleacă din partid. Sâmbătă e un efort pentru dumneavoastră să aduceți oameni. Încă aștept să vedem o formulă de guvern pe care o aduceți. Tot auzim povestea asta, în fiecare sesiune parlamentară”, a afirmat Mihai Fifor.

El a adăugat că citirea moțiunii ar putea avea loc miercuri.

Marţi seară, şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din lipsă de cvorum, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a anunţat că în aceste condiţii nu a putut fi stabilit calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de opoziţie.

Liderii opoziţiei au criticat convocarea Birourilor permanente marţi seara, imediat după depunerea moţiunii de cenzură şi intenţia ca plenul Parlamentului să se reunească la ora 19.00, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, afirmând că este "un abuz şi infracţionalitate cu premeditare".

Opoziția a acuzat PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare, adică sâmbătă, în condițiile în care moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. "Intenționează, noaptea ca hoții, să impună citirea acestei moțiuni noaptea și să se voteze într-o zi nelucrătoare”, a spus Turcan.

Ea a precizat că opoziţia cere ca moţiunea de cenzură să fie citită în plenul Parlamentului săptămâna aceasta, iar votul să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Întrebat despre acuzațiile opoziției că se încearcă impunerea votului într-o zi nelucrătoare, Ciolacu a răspuns: "Zilele sunt constituționale, nu lucrătoare sau nelucrătoare”.

Orban: Numai la asta îi duce capul, la şmecherii, Iordache e o minte bolnavă

Comentând încercarea PSD de a duce într-o zi de sâmbătă votul la moțiunea de cenzură, Ludovic Orban a declarat, marți seară, la Digi24, că este un "tertip” prin care Guvernul Dăncilă speră să rămână în funcţie prin demobilizarea semnatarilor.

"Este un derapaj dramatic de la normalitate. Trebuie să vă spun că nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani vreo moţiune de cenzură să se fi dezbătut şi votat în week-end. (...) PSD vrea să ducă dezbaterea şi votul la această moţiune vineri, sâmbătă sau duminică. Mizând că nu sunt zile de activitate la Parlament, o să reducă la maxim prezenţa semnatarilor moţiunii, astfel încât să scape de moţiunea de cenzură printr-o programare complet anormală, nefirească”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus şi că sunt puţine şanse ca moţiunea să nu treacă, chiar şi în condiţiile programării votului sâmbătă. Liderul PNL afirmă că parlamentarii partidului său sunt "mobilizabili, indiferent în ce situaţie se găsesc, şi vor fi prezenţi”.

"Din punctul nostru de vedere, oricând va fi moţiunea, noi suntem prezenţi toţi şi vom vota la vedere toţi. PNL a luat decizia asta, ne-am consultat parlamentarii, sunt mobilizabili indiferent în ce situaţie se găsesc şi vor fi prezenţi. Problema este că la această moţiune de cenzură nu suntem numai noi, mai sunt şi alte 5 grupuri parlamentare care şi ele trebuie să se mobilizeze pentru ziua respectivă, iar noi am zis o chestie de bun simţ: nu vrem neapărat luni, să fie luni, marţi sau miercuri, cum e normal. Nu putem înţelege această forţare absurdă. Eu sunt convins că numărul votanţilor moţiunii de cenzură va fi mai mare decât numărul voturilor”, a adăugat Ludovic Orban.

Parlamentarii PSD nu vor veni la vot. Ce spune Dăncilă despre șansele moțiunii

PSD a decis ca la votul moțiunii în plen parlamentarii săi să nu se prezinte. Deși inițial decizia oficială a PSD a fost ca parlamentarii partidului să stea în bănci, social-democrații au decis să nu riște. Aceștia se tem ca nemulțumiții de actuala conducere să nu producă surprize. Decizia este ca o parte din parlamentarii PSD sa vină doar sa se asigure cvorumul de sedință.

Potrivit legii, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt PSD-iștii care au rupt rândurile și au semnat moțiunea de cenzură

Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv 233 de parlamentari.

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat marţi că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată de Parlament şi a subliniat că acei parlamentari social-democraţi care vor vota "pentru" înseamnă că trădează PSD.

"Reafirm ceea ce am spus şi ieri: moţiunea nu va trece, dar bineînţeles că acest lucru este efortul conjugat al tuturor colegilor din PSD", a declarat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei CExN al PSD.

Întrebată dacă parlamentarii social-democraţi care vor vota moţiunea de cenzură vor fi excluşi din partid, ea a spus: "Cei care vor vota moţiunea de cenzură înseamnă că trădează PSD, trădează eforturile tuturor colegilor din partid, trădează speranţa primarilor care vor să implementeze proiectele cu care au venit în faţa electoratului, trădează stabilitatea acestei ţări şi eu cred că acest lucru nu poate fi trecut cu vederea".

Textul moțiunii de cenzură

Numele moţiunii de cenzură iniţiate de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”. (Consultă AICI textul integral al moțiunii de cenzură)

"Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România. Deşi ţara noastră a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească. Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii. Guvernul PSD ar fi putut să investească o parte din aceşti bani măcar într-unul dintre proiectele prioritare de investiţii ale României. Unele dintre aceste proiecte se regăsesc chiar între promisiunile făcute de PSD în anul 2016, atunci când au smuls votul românilor printr-o fraudă de încredere”, se arată în textul moţiunii de cenzură, consultat de HotNews.ro.

O altă problemă acută semnalată de inițiatorii moțiunii este cea a autostrăzilor.

"Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice! Nu aţi blocat doar investiţiile publice, ci aţi gonit şi investitorii privaţi din economie. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an”, potrivit documentului menţionat.

Încă un argument pentru demiterea Guvernului Dăncilă îl reprezintă, potrivit inițiatorilor moțiunii, taxele introduse prin Ordonanţa Lăcomiei.

Opoziţia aminteşte şi de spitalele regionale promise de PSD.

"Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public. Aţi sfidat, astfel, atât Parlamentul care ar fi trebuit să legifereze în această materie, cât şi Curtea Constituţională care s-a pronunţat deja, fără echivoc, asupra nenumăratelor prevederi neconstituţionale din aşa-zisul Cod administrativ. Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul. Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare pentru un act medical de calitate. Nu faceţi investiţii trainice în aceste spitale, ci continuaţi să risipiţi banii publici pentru plata unor studii de prefezabilitate, de fezabilitate, a unor ghiduri arhitecturale, pentru proiecte tehnice şi servicii de expertiză, care, peste ani, se vor dovedi, din nou, total inutile”, potrivit moţiunii de cenzură.

Recursul compensatoriu reprezintă un alt argument al opoziţiei pentru demiterea guvernului PSD.

"După toate evenimentele din această vară, care au zguduit toată ţara, doamna Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară. Reformarea din temelii a acestor instituţii ar fi trebuit să înceapă, în primul rând, de la modul în care sunt numiţi şefii acestor structuri abilitate prin lege ca să-i apere pe cetăţeni. Incompetenţii dovediţi, cei cu probleme de integritate şi cei care nu au reuşit să obţină nici măcar nota de trecere la un concurs ar fi trebuit să plece a doua zi! Din păcate, Guvernul Dăncilă nu a făcut decât să mai păcălească o dată populaţia, adică să schimbe scaunele între unii şefi din poliţie sau din minister, pe unii să-i mângăie pe umăr, pe alţii să-i trimită la pensie şi pe cei de care n-a putut să scape, să-i promoveze”, potrivit documentului.