Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a reacționat după decizia Comisiei juridice a Parlamentului European de a o respinge definitiv pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european. Cioloș spune că premierul Viorica Dăncilă trebuie să-și recunoască greșeala și să nu mai insiste, iar președintele Klaus Iohannis să se implice de urgență și să convoace toate partidele care au obținut mandate în Parlamentul European pentru a găsi o persoană capabilă să ocupe funcția de comisar european pentru Transporturi. "Doar convocarea doamnei Dăncilă nu va rezolva o situație pe care aceasta a gestionat-o împotriva intereselor țării", afirmă Cioloș.

CiolosFoto: Captura video

Dacian Cioloș scrie, pe Facebook, că recomandarea Comisiei juridice a Parlamentului European (din care nu face parte niciun român) a fost de la început clară: candidata Guvernului României nu îndeplinește condițiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate. Nicio tranzacție reală sau fictivă pe care o anunță Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni, afirmă Dacian Cioloș.

El spune că Dăncilă - care a ignorat până acum toate semnalele oficiale și neoficiale care au arătat, încă de la început, că suspiciunile asupra candidatei României atârnă greu în decizie - trebuie să-și recunoască greșeala și să nu mai insiste.

"Tot ce a adus această insistență a doamnei Dăncilă este încă o dovadă că PSD nu a înțeles nimic din votul de pe 26 mai, când cetățenii români și europeni au votat, în număr record, pentru o nouă politică ghidată de cinste și corectitudine. Și a mai adus decredibilizarea totală a Guvernului în funcție care a propus un candidat de neacceptat. Guvernul PSD și-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar", arată Cioloș.

De asemenea, el spune că președintele Klaus Iohannis trebuie să se implice de urgență pentru a scoate România din acest impas evident și "are datoria să convoace toate partidele care au obținut mandate în Parlamentul European și să găsească, împreună, o persoană capabilă să ocupe funcția de comisar european pentru Transporturi". "Doar convocarea doamnei Dăncilă nu va rezolva o situație pe care aceasta a gestionat-o împotriva intereselor țării".

"Acest post de comisar nu e al PSD și cu atât mai puțin al doamnei Dăncilă. România trebuie să trimită un candidat competent și fără umbre, iar această decizie trebuie luată rapid. În loc să discutăm despre cum vede un candidat din România viitorul infrastructurii de transport europene și care va fi locul României în acest angrenaj, discutăm despre împrumuturile și apartamentele doamnei Plumb", adaugă Dacian Cioloș.

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, pe tema nominalizării comisarului european, "o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român". Demersul președintelui vine la patru zile de la decizia Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European de a respinge candidatura Rovanei Plumb din cauza unui conflict de interese, procedura fiind suspendată.