Alegătorii din Austria sunt așteptați duminică la urne în cadrul unui scrutin anticipat declanșat ca urmare a scandalului politic din mai care a dus la dezintegrarea coaliției de guvernare. Fostul cancelar Sebastian Kurz este dat câștigător de sondajele de opinie, însă va avea nevoie de un nou partener de guvernare.

Sebastian KurzFoto: Agerpres

Cel mai probabil, fostul cancelar Sebastian Kurz, lider al partidului conservator, se va plasa pe primul loc însă nu va putea forma singur guvernul, notează BBC News.

Social-democrații, extrema dreaptă Partidul Libertății, verzii și liberalii sunt și ei în cursa electorală, iar negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare se anunță deja dificile și ar putea dura săptămâni întregi.

În mai, cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderul partidului conservator, a anunțat că pune capăt coaliției de guvernare cu partidul de extremă dreapta FPOe, după ce liderul acestuia, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze din funcția de vicecancelar în urma apariției unui video compromițător.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus.

Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa de extremă-dreapta, FPOe, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.