Mai bine de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu o formă de cancer de piele mortală pot supraviețui, potrivit medicilor britanici, relatează BBC News. În urmă cu 10 ani, boala era considerată netratabilă.

medicamenteFoto: YouTube

În urmă cu un deceniu, doar unul din 20 de pacienți supraviețuia cinci ani de la diagnosticul de cancer de piele (melanom în stare avansată), în timp ce majoritatea mureau la câteva luni de la diagnosticare.

Potrivit unor teste clinice, medicamentele care întăresc sistemul imunitar fac ca 52% dintre pacienți să trăiască cel puțin cinci ani, rezultatele fiind considerate ”extraordinare” de către medici.

În Marea Britanie, melanomul este pe locul cinci în ceea ce privește cauzele deceselor, astfel încât în jur de 2.300 de oameni mor anual din cauza acestei maladii.

Dacă este depistat în stadiile incipiente, șansele de supraviețuire sunt bune, însă pe măsură ce boala devine din ce în ce mai agresivă și se răspândește în tot organismul, șansele sunt reduse.

Testele vizează două medicamente (nivolumab și ipilimumab) care contribuie la întărirea sistemului imunitar în așa fel încât acesta să atace cancerul.