Procedura de numire a comisarului propus Rovana Plumb este suspendată, afirmă președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, într-un răspuns către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI). Sassoli cere JURI ca până luni să îi transmită o recomandare privind pașii de urmat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a transmis Comisiei pentru Afaceri Juridice un răspuns în care arată că, potrivit articolului 2, paragraful 2 din Anexa VII a Regulilor de Procedură, procedura de numire a comisarului desemnat Rovana Plumb este suspendată.

De asemenea, în documentul obținut de HotNews.ro Sassoli cere Comisiei JURI o recomandare privind pașii de urmat: "Aș fi recunoscător să îmi comunicați recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potențial, sau, ca ultim resort, recomandarea că comisarul-desemnat Rovana Plumb nu este în măsură sa exercite funcția, în conformitate cu tratatele și cu Codul de Conduită".

Președintele PE solicită ca această recomandare să îi fie transmisă până luni la amiază.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European consideră că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi. Este argumentul cu care JURI își motivează decizia de respingere a candidaturii Rovanei Plumb, într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli.

De asemenea, Comisia JURI se declară îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât "pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii", scrie președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European, în care explică motivele respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat "pentru" și doi s-au abținut. Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii din Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Comisia Europeană a anunțat joi seară că așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru posturile de comisari europeni - Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei - care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

Comisia juridică a Parlamentului European ar urma să își reia activitatea luni, la ora 10.30, preciza purtătorul de cuvânt al PE.