Preşedintele Klaus Iohannis spune că are promisiunea fermă a ministrului Afacerilor Externe că la alegerile prezidențiale lucrurile vor fi "mult mai bine organizate"în secţiile de votare din diaspora.

Klaus IohannisFoto: Captura presidency.ro

Aflat la The Liederkranz of New York City, pentru lansarea cărţii "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", preşedintele a răspuns unor întrebări legate de organizarea votului în diaspora şi de modul în care s-au desfăşurat întrevederile cu preşedintele SUA, Donald Trump, potrivit Agerpres. La eveniment a fost prezentă şi ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu.

"Am văzut că la europarlamentare, unde participarea a fost senzaţional de bună - poate şi datorită referendumului pe care l-am convocat în paralel cu europarlamentarele - lucrurile nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit şi cum ne-am imaginat că vor funcţiona. După care, folosind rezultatul referendumului, iar s-a lucrat pe legislaţia specifică şi s-au găsit câteva soluţii. Am promisiunea fermă de la doamna ministru al Afacerilor Externe, care este aici, că lucrurile vor fi mult, mult mai bine organizate de această dată în secţiile de vot din diaspora", a declarat Iohannis.

El a spus că speră să se întâmple așa, pentru că altfel s-ar crea impresia în diasporă că nu se poate vota.

"E imposibil să construim un viitor aşa cum ni-l dorim fără să votăm. Şi avem un exemplu de ce se întâmplă dacă nu votăm. În decembrie 2016, foarte mulţi români au spus că nu au ce vota şi că lucrurile, oricum, nu se pot îmbunătăţi şi am avut o participare foarte slabă. Rezultatul îl ştim: guverne foarte slabe care sunt şi în acest moment în funcţiune", a afirmat Iohannis.

Despre întâlnirea cu Donald Trump: a fost o discuţie mult mai aplicată decât la prima vizită la Casa Albă

"Şi preşedintele Trump şi eu luăm acest parteneriat foarte în serios şi aşa s-a ajuns la o intensitate deosebită a dialogului nostru. Am fost deja, într-adevăr, a doua oară în acest mandat la Casa Albă. Şi prima dată şi acum am avut discuţii foarte bune, de substanţă, discuţii aplicate. Şi, dacă prima dată, fiind prima vizită, a fost puţin mai formală, ca să spun aşa, a doua oară a fost o discuţie mult mai aplicată şi am fost foarte bucuros să constat că la discuţia cu mine a participat întreg guvernul SUA şi în acest fel am reuşit să punem pe tapet cam toate problemele importante în această etapă", a precizat preşedintele.

Iohannis a participat la reuniunea la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la New York. Miercuri, Iohannis a participat la recepția tradițională oferită în fiecare an de președintele SUA, Donald Trump, șefilor de delegații participanți la Adunarea Generală a ONU și a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de Donald Trump, cei doi fiind însoțiți de soțiile lor - Carmen Iohannis și Melania Trump.