Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, face apel către autoritățile române să faciliteze constituirea cât mai rapidă a Comisiei Europene, pentru a putea fi reluate negocierile pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene, în contextul respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european. Ea cere autorităților de la București să nu întârzie și mai mult procesul de formare a noii Comisii Europene, spunând că, "dincolo de politică, e vorba despre oameni și despre responsabilitatea față de cetățeni".

Corina Cretu Foto: Hotnews

Într-un mesaj postat pe Facebook, Corina Crețu face apel către autoritățile române să faciliteze constituirea cât mai rapidă a Comisiei Europene, pentru a putea fi reluate negocierile pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene, spunând că "cetățenii sunt cei care au de suferit în eventualitatea unei amânări a constituirii noii Comisii".

"Suntem în al 12-lea ceas! În opinia mea, dacă Bugetul 2021-2027 nu va fi adoptat până la finalul acestui an, peste 100 de mii de proiecte vor fi afectate în toate statele membre, ca și alte programe precum Erasmus, Cosme, Horizon, de care beneficiază studenți, cercetători, mediul academic din întreaga Uniune Europeană. Pentru România, pentru satul românesc și pentru fermierii români este de asemenea vital să beneficieze de banii europeni din Bugetul 2021-2027 încă din prima zi a implementării acestuia, 1 ianuarie 2021", scrie Corina Crețu, precizând că în propunerea de buget pentru 2021-2027 România, alături de Bulgaria, Grecia, Spania și Italia, beneficiază de o creștere față de suma alocată în perioada 2014-2020.

Fostul comisar european mai spune, într-un alt mesaj postat pe Facebook, că "este vital să înțelegem că, dincolo de politică, e vorba despre oameni și despre responsabilitatea față de cetățeni". "Solicit, așadar, autorităților din România să nu întârzie și mai mult procesul de formare a noii Comisii Europene!".

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

Comisia Europeană a anunțat joi seară că așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru posturile de comisari europeni - Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei - care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

În același timp, și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a venit cu precizări joi seară. Într-un mesaj postat pe Twitter, Jaume Duch spune că președintele PE va cere la rândul său clarificări din partea Comisiei JURI, având în vedere că, potrivit regulilor, scrisorile cu privire la candidații Plumb și Trócsányi trebuie să conțină fie recomandări de rezolvare a conflictului (de interese), fie concluzia că aceștia nu își pot asuma funcțiile. Cum argumentează Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European respingerea Rovanei Plumb: Există îndoieli serioase că și-ar putea exercita funcția de comisar european.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cum argumentează Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European respingerea Rovanei Plumb: Există îndoieli serioase că și-ar putea exercita funcția de comisar european