VIDEO Judecătoarea Andreea Chiș, membră CSM, la interviurile HotNews.ro LIVE: Secția de anchetare a magistraților nu întărește independența noastră, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează / Magistrații sunt mai uniți ca niciodată și vom supraviețui

de Red     HotNews.ro
Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:22 Actualitate | Esenţial


Judecătoarea Andreea Chiș
Foto: Hotnews
Secția de investigare a infracțiunilor din justiție(SIIJ) nu întărește independența magistraților, ci îi vulnerabilizează, a declarat la interviurile HotNews.ro LIVE judecătoarea Andreea Chiș, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a numărat printre cei care au boicotat ședințele de numire a Adinei Florea în fruntea Secției speciale pentru investigarea magistraților. Ea se declară totuși optimistă și spune că sistemul va supraviețui: "Dacă nu aș fi optimistă, aș pleca acasă. Cred că sistemul judiciar românesc este un sistem puternic și unit, chiar dacă ni s-au separat carierele. Suntem mai uniți ca niciodată și vom supraviețui"."Nu întărește independența judecătorilor și procurorilor, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează (...) A avut încă de la început dosare extrem de discutabile, cum ar fi al actualului procuror șef european (Laura Codruța Kovesi -n.r). (...) Ca percepție publică, în timp ce se vede că ar putea să exercite presiuni sau chiar exercită presiuni asupra unor magistrați, pe de alta parte se pare că poate favoriza o parte a politicului sau mediului de afaceri prin retragerea unor apeluri în dosare ale DNA", a spus Andreea Chiș despre secția de anchetare a magistraților.

Ea consideră că CSM, deși are puteri foarte mari, nu a reacționat de fiecare dată când au fost atacuri la independența magistraților. "Cred că nu ne-am făcut de fiecare dată datoria, nici în cazul acestor legi ale justiției nu cred că ne-am făcut datoria".

Judecătoarea a criticat și modul în care președintele CSM, Lia Savonea, convoacă ședințele de plen ale CSM: "Nu se țin sedințele de plen când lipsesc anumiți colegi din ceea ce constituie această majoritate fragilă de 10. Pe când atunci când lipsim unul dintre noi, se convoacă. Pentru că am discutat și altădată de majorități conjuncturale, probabil că atunci când unul din cei 7 va lipsi, se va convoca un nou plen. (...) Trebuie să ni se ofere în mod egal fiecăruia șansa să votăm. Eu cred că următorul plen se va convoca când unul dintre noi 7 va lipsi. Președintele CSM nu ne-a oferit o explicație".

Judecătoarea Andreea Chiș a mai spus că a aflat de pe un site pe care magistrații îl numesc "tribuna oficială a Secției speciale" că a fost făcută plângere penală împotriva sa și a celorlalți 6 magistrați care au boicotat ședințele de plen pentru numirea Adinei Florea. "Am aflat din acel site că avem plângere penală la SIIJ, am aflat și soluția, de clasare, deși nouă nu ni s-a comunicat nimic".

Magistratul a vorbit și despre pensionările din sistem, care fac ca lucrurile să nu mai funcționeze corect și despre o criză de autoritate: "În continuare, colegii sunt aceiași oameni, dar sistemic nu cred că funcționăm corect. Avem o criză de autoritate, lucrurile nu mai funcționează corect. Foarte mulți au plecat prin pensionare. Constatăm că pleacă mult mai mulți. Cu cine îi înlocuim? (...) Nu avem cu cine să îi înlocuim și cei care rămân sunt foarte încărcați, iar când volumul de muncă este foarte mare, ești vulnerabil pentru că ești supus greșelii".

Concluzia magistratului despre starea în care se află astăzi justiția din România: "Dacă nu aș fi optimistă, aș pleca acasă. Cred că sistemul judiciar românesc este un sistem puternic și unit chiar dacă ni s-au separat carierele. Suntem mai uniți ca niciodată și vom supraviețui".

Cele mai importante declarații:
 • Despre Secția specială:Încă de când Tudorel Toader a propus această secție, toate instanțele și parchetele s-au opus înființării acestei secții. E o instituție care nu mai există nicăieri în lume.
 • Această instituție a vut de la început niște dosare discutabile.
 • Nu întărește independența noastră, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează.
 • Se pare că poate favoriza o parte a politicului sau mediului de afaceri prin retragerea unor apeluri.
 • Împotriva noastră, a celor 7, s-a formulat o plângere pe motiv că am lipsit la ședințele CSM.
 • Pentru că am discutat și altădată de majorități conjuncturale, probabil când unul din cei 7 va lipsi se va convoca un nou plen.
 • Fiecare să-și asume părerea. Cred că trebuie să ni se ofere fiecăruia șansa să votăm.
 • De unde a apărut fractura între magistrati și CSM? Când am venit în CSM nimeni nu se gândise la o astfel de structură (SIIJ-n.r.) Eu nu știu că vreun membru CSM să fi afirmat că e nevoie de o astfel de instituție nouă.
 • Atmosfera din justiție e la fel precum în CSM? Nu cred că între colegi există aceeași tensiune ca în ședința CSM. Chiar dacă avem membri CSM cu puncte de vedere divergente, cred că judecătorii și procurorii nu reflectă atmosfera din CSM.
 • Despre somația Liei Savonea pentru Birchall. Eu nu am înțeles despre ce e vorba. Am primit o solicitare de la la CRJ. Putea să o pună pe ordinea de zi. Eu am spus că ministrul justiției a răspuns. Poziția ma este că nu trebuie să fim luați prin surprindere. În opinia mea plenul s-a prelungit nejustificat.
 • Cumva s-a denaturat ședința plenului.
 • Tonul e la fel de acid când se întrerup înregistrările? Depinde. Cred că trebuie să mai lucrăm la comunicarea între noi. Din păcate de foarte multe ori se deplasează discuția de la subiect la cel care vorbește sau la teme din trecut.
 • De foarte multe ori am ieșit din ședințele de plen cu un gust amar. Am învățat ce pot face eu mai bine. Nu răspund la atac cu atac.
 • Mare parte a magistraților care au criticat modificările legilor justiției au fost cercetați de IJ și SIIJ, s-au transformat în instrument? Și noi ne-am pus această întrebare. Ce am văzut că cei care s-au poziționat în favoarea legilor justiției au primit soluții de clasare. Ceilalți au fost trimiși în cercetare disciplinară.
 • IJ este un instrument politic? Nu spun acest lucru. Sper să nu fie adevărat ce am auzit, acei judecători care au sesizat CJUE sunt cercetați disciplinar.
 • În cazul în care un magistrat constată că e ceva în neregulă, nu poate să vorbească? Ba da.
 • Este o vânătoare de magistrați incomozi? Nu știu ce să vă spun. Am avut o întâlnire cu șeful secției și i-am comunicat că doar o parte sunt cercetați. Eu nu pot să spun că e o vânătoare de vrăjitoare.
 • În CSM se resimte influența politică? Nu vă pot răspunde cu da sau nu. Ce vă pot spune personal, ne-am opus unor comunicate pentru că am apreciat că ar putea fi interpretate ca susținând o anumită parte a politicului.
 • Din perspectivă etică, atunci când ai cel mai mic dubiu că actul tău poate fi interpretat trebuie să te abții în a-l mai face.

 • Despre ghidul de comunicare: În social media nu e o comunicare ca de la om la om. rațiunea pentru care s-a gândit un îndrumar este să fie protejați judecătorii și procurorii. Nu s-a urmărit la elaborarea acestor ghiduri să fie urmăriți colegii, ci să fie protejați.
 • Eu utilizez frecvent social-media pentru că avem un ros în educarea publicului și vocea noastră e foarte importantă..
 • Ce am remarcat la acest ghid este că folosește foarte des termenul trebuie.
 • Poate fi un mijloc de constrângere? La momentul în care a fost conceput, nu acesta a fost rolul lui.
 • Despre indemnizațiile de detașare, cum i se par aceste diurne? În primele 8 luni nu am luat diurne. Eu vin din Cluj. Ulterior am avut foarte multe dificultăți în a pleca acasă. Dacă faci naveta acasă și ai la ce să te întorci e oboseală suplimentară și cheltuială suplimentară. E o discuție dacă cel care nu și-a schimbat modul de viață trebuie să folosească diurna.
 • CSM e garantul independenței justiției. Schimbările s-au făcut peste CSM. Cum se poate lupta CSM, are puteri prea mici? Mie mi se pare că are puteri foarte mari. Are puteri absolute asupra carierei magistratului. Noi putem să le apărăm independența.
 • Nu am reacționat de fiecare dată când au fost atacuri la independenta noastră. Cred că nu ne-am făcut de fiecare dată datoria, nici în cazul acestor legi nu cred că ne-am făcut datoria.
 • Ministrul Justiției a făcut un grup de lucru. Spunea Dna Birchall că nu a primit punctul de vedere al CSM. Urmează să discutăm în plen.
 • De ce nu a emis CSM un punct de vedere? Am constatat că în această cauză la CJUE, legată de SIIJ, președintele a avut o poziție. Am constat că a avut o poziție și nu ne-a consultat. Nu a vorbit deloc de cele două puncte de vedere negative.
 • Președintele nu poate să ia de la sine putere o decizie, trebuia să ne consulte.
 • Cum poate fi depolitizat CSM? Nu poți să spui că CSM e politizat, nu în totalitate.
 • Atunci când te implici într-o campanie electorală, între președinte și premier, asta poate fi interpretat ca o activitate politică.
 • De ce nu renunță politicul la numiri? Nimeni din lumea politică nu să lase din mână o putere. Foarte mult contează persoana care e ministru. Până la urmă, vorbim de oameni.
 • Mai funcționează justiția română? În continuare, colegii sunt aceiași oameni, dar sistemic nu cred că funcționăm corect.
 • Avem o criză de autoritate, lucrurile nu mai funcționează corect.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5678 vizualizari

 • -13 (23 voturi)    
  o intrebare (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:33)

  cucuveauamov [utilizator]

  de ce ataca justitia?
 • +5 (13 voturi)    
  daca "legea se aplica in litera si spiritul ei" (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:24)

  mnicku [anonim]

  1 - ce spirit amana o lege conceputa, votata si aprobata de un condamnat penal,? este acea lege opozabila unui cetatean corect ?
  2 - este normal sa avem judecatori in RO cu salariul de cca 950000 lei/an? nu credeti ca este urias si nemeritat ?
  3 - cind faceti curatenie ADEVARATA in sistemul judiciar, cind eliminati din sistem judecatorii si procurorii corupti? ?

  Multumesc anticipat.
 • +1 (11 voturi)    
  Sarut mana,as vrea sa va.... (Joi, 26 septembrie 2019, 7:23)

  gigiN [utilizator]

  ..felicit pentru pozitia pe care o aveti in cadrul CSM si sa va intreb care este raportul numeric,in CSM in ceea ce priveste luarea unor decizii conforme cu legile aplicate in restul UE si cum considerati ca ar putea fi total depolitizate CSM si CCR.Va multumesc.
 • +4 (16 voturi)    
  Felicitari ! (Joi, 26 septembrie 2019, 10:16)

  Mircea11 [utilizator]

  Felicitari pentru boicot !
 • +6 (8 voturi)    
  Intrebari pentru dna Andreea Chiș (Joi, 26 septembrie 2019, 11:35)

  Marius [anonim]

  1. Daca presedintele CSM ar trebui sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru solutionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a pune in aplicare vointa poporului exprimata prin referendumul din noiembrie 2009?
  2. Conform Art. 1 alin. (5) din Legea 554/2004: "Când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanța de contencios administrativ competentă de la sediul autorității publice emitente."
  Ce parere are un membru CSM despre faptul ca, in ultimii 5 ani, Ministerul Public nu a sesizat nici o singura data instanța de contencios administrativ?Este in regula?
 • +1 (11 voturi)    
  intrebari (Joi, 26 septembrie 2019, 13:12)

  vodatepes [utilizator]

  1. Aveti activitate didactica?
  2 Aveti timp sa ajungeti de la Cluj la sedintele CSM?
 • +1 (11 voturi)    
  Intrebare (Joi, 26 septembrie 2019, 16:12)

  Unforgiven [anonim]

  De ce nu este buna aceasta sectie speciala si de ce ar fi mai bine ca DNA sa investigheze magistratii si procurorii?
  De ce ar trebui ca activitatea DNA sa fie blocata de niste dosare care oricum apar obligatoriu, din moment ce cam jumatate dintre toti magistratii tarii au avut dosare la DNA?
 • -3 (9 voturi)    
  Murdara incropitura! (Joi, 26 septembrie 2019, 17:35)

  valll [utilizator]

  Este atat de limpede ca SS este conceput ca instrumment mafiot, cu eticheta falsa de controlor al corectitudinii.
  Imi face o enorma sila!
 • +7 (9 voturi)    
  Doamna CHIS, (Joi, 26 septembrie 2019, 22:24)

  dincannes [utilizator]

  … preferati sa fiti independenti, dar greseala este rupta din rai !
  Cine greseste trebuie sa plateasca, nu? Doctorii, profesorii, inginerii sunt pedepsiti cind gresesc.
  Vreti sa fiti precum politicienii, precum judecatorii CCR sau precum Presedintele.
  Noi nu vrem chiar asa; ar aparea dictatura judecatorilor !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by