Senatorii au votat miercuri modificarea Legii vânătorii, cu un amendament prin care ursul a fost eliminat de pe lista animalelor protejate. Astfel, ursul a fost inclus, pentru o perioadă de cinci ani, pe lista animalelor care pot fi vânate în anumite perioade. Ședința senatorilor a fost una cu scandal, în care fostul primar din Bușteni Emanoil Savin a invocat cazul Caracal: "Au murit doi copii la Caracal, au murit trei oameni uciși de urs".

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi "pentru" şi 13 abţineri, scrie Agerpres.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista animalelor pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pentru o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.

Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie - 30 mai şi 1 septembrie - 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în perioadele în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

"Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului - să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România", a afirmat, miercuri, pentru Agerpres, senatorul UDMR Tanczos Barna.

El a explicat că în prezent "nu există vânătoare, ci doar intervenţie în cazul urşilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni".

"Nu există un program de optimizare sau management al populaţiei. Înainte de 2016, existau cote de intervenţie, poate că ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populaţiei de urs", a adăugat Tanczos Barna.

Senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat nemulţumirea în plenul Senatului faţă de amendamentul adoptat, dar senatorul Emanoil Savin l-a invitat în curţile caselor din Buşteni să vadă pericolul prezentat de urs. Fostul primar din Bușteni Emanoil Savin, care a demisionat chiar miercuri din PSD, ar fi invocat în fața senatorilor cazul Caracal.

"Au murit doi copii la Caracal, au murit trei oameni uciși de urs. Să mergem cu ursul la Ciutacu, la Gâdea, să facem Elodia și cu ursul", ar fi spus Savin, după cum a relatat, pe Facebook, senatorul USR Allen Coliban, membru al Comisiei pentru mediu.

"Senatul a votat azi Legea Vânătorii, cu un amendament depus în grabă, care mută ursul din Anexa 2 în Anexa 1. O modificare de o cifră elimină ursul din lista de mamifere protejate și îl include în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Sinistru și contrar normelor europene", a scris senatorul USR.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.