Viorel Cataramă, în cazul căruia Biroul Electoral Central a sesizat Parchetul în privința semnăturilor depuse pentru candidatura la Cotroceni, anunță că va face și el plângere penală împotriva BEC și îl va da în judecată pe șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, pentru abuz în serviciu. El susține că Biroul Electoral și Autoritatea Electorală Permanentă "aleg să ignore faptul că legea este una pentru toți și selectează în mod arbitrar candidați pe care să-i supună oprobiului public". Un anunț similar a fost făcut și de Alexandru Cumpănașu, care acuză BEC de "ticăloșie" și vrea ca Parchetul să verifice și semnăturile lui Klaus Iohannis sau Dan Barna.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biroul Electoral Central a anunțat că a sesizat organele de cercetare penală în privința semnăturilor depuse de opt candidați pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, între care Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu. BEC a luat această decizie după ce, judecând cazul lui Viorel Cataramă, Curtea Constituțională a spus că răsturnarea prezumției de veridicitate se face doar de către instanță.

Cataramă: BEC și AEP acționează tot mai mult ca actor politic

Viorel Cataramă a reacționat printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax, în care anunță că va face plângere penală împotriva BEC pentru nerespectarea unei hotărâri definitive, abuz în serviciu și inducerea în eroare organelor judiciare și îl va da în judecată pe șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, pentru declarațiile publice prin care i-ar fi adus grave prejudicii în campania electorală.

Cataramă vrea să sesizeze și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), "având în vedere evidenta discriminare" la care ar fi supus de catre instituții ale statului român. El amintește de o decizie a CCR care spune că semnăturile sunt legale, după ce Cataramă a contestat decizia BEC de a respinge candidatura lui la prezidențiale.

"Am luat act, cu surprindere, de informațiile lansate în spațiul public de către Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanență (AEP), conform cărora s-a decis înaintarea unei plângeri penale împotrivă mea, motivat de faptul că, la verificarea dosarului de candidatură -un număr de semnături de susținere aparținând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine. Încă din primul moment, am declarat că decizia de scoatere a mea din cursă electorală pe motiv de semnături este nelegală, iar CCR a confirmat acest lucru. Cu toate acestea, în loc că subiectul să fie închis, așa cum ar fi firesc și legal, se lansează în spațiul public știri de natură a mă discredita în ochii opiniei publice și a-mi diminua în mod incorect șansele de reușită”, a adăugat Cataramă.

El susține că și în semnăturile depuse de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna sau Mircea Diaconu, BEC a constatat nereguli, însă nu a luat atitudine.

"Menționez că și în cazul dosarelor depuse de Klaus Iohannis, Viorică Dăncilă, Dan Bârnă, Mircea Diaconu sau Theodor Paleologu, BEC a constat același lucru și anume, existența multor semnături aparținând unor persoane diferite care prezintă elemente de similitudine; în plus, a certificat și existența unor fotocopii. Împotriva acestei realități, BEC și AEP aleg să ignore faptul că legea este una pentru toți și selectează în mod arbitrar candidați pe care să-i supună oprobiului public; se confirmă, dincolo de orice îndoială, că aceaste autorități publice, acționează tot mai mult ca actori politici, discriminand candidații, deși nu au în atribuțiuni acest lucru!”, a mai transmis Viorel Cataramă.

Cumpănașu: Voi sesiza Parchetul și în cazul lui Iohannis sau Barna. Ce face BEC e o ticăloșie

Și Alexandru Cumpănașu a reacționat după anunțul Biroului Electoral Central. El spune că va sesiza Parchetul General pentru a verifica semnăturile depuse de Klaus Iohannis, Dan Barna și ceilalți candidați la prezidențiale, susținând că și în cazul acestora BEC a constatat elemente de similitudine evidente.

"În momentul în care vrei să fii corect, mă refer la BEC, tratezi egal pe toată lumea. De exemplu, domnul Klaus Iohannis, ca și în cazul meu, are similitudini privind semnături cu privire la 5.000 luate prin sondaj din 10% verificate din 2.000.000. Dacă ne raportăm la un total, ajungem la vreo 40.000. Doamna Dăncilă, domnul Barna, domnul Hunor, domnul Paleologu, doamna Bruynseels, toți au. Ce face BEC, comite o ticăloșie. Eu mă voi adresa Parchetului cu aceeași sesizare pe care a făcut-o BEC-ul. (...) Mă voi adresa Parchetului să verifice și în cazul domnului Iohannis, pe baza deciziei BEC, numărul de semnături care au semne de similitudine, asta este afirmația BEC și în cazul lui Iohannis și în cazul lui Cumpănașu”, a spus Alexandru Cumpănașu, la Digi24, potrivit Mediafax.

El susține că ceea ce a constatat BEC e o suspiciune, nu o certitudine, iar instituția comite o ticăloșie sesizând Parchetul doar pentru anumiți candidați, când toți au semnături care prezintă elemente de similitudine.

"Sunt niște suspiciuni despre toți candidații. Ce face BEC e o ticăloșie. Ticăloșia asta se va întoarce împotriva lor. Trebuie și în cazul lui Iohannis, Barna și alții să facă aceeași sesizare. Dacă nu o face BEC o să o fac eu”, a adăugat Cumpănașu.

CITEȘTE ȘI: BEC a sesizat Parchetul în privința semnăturilor false depuse de opt candidați la prezidențiale. Cataramă și Cumpănașu, printre cei vizați