Comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat marţi aviz favorabil, în unanimitate (15 voturi pentru), numirii ministrului George Ciamba în funcţia de ambasador al României în Grecia. El a spus la audierile din Parlament că este necesar ca România să aibă un consul și un oficiu consular în Creta, pentru că în timpul verii sunt foarte mulți români care merg acolo și își pierd actele.

La audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Ciamba, actual ministru delegat pentru Afaceri Europene, a pledat pentru continuarea schimburilor între cele două ţări.

"Ca să putem să împingem o agendă europeană avem nevoie de un grup de ţări care să aibă interese similare. (...) Formatul România - Bulgaria - Serbia - Grecia are valoare la nivelul comunităţilor locale. E o continuitate teritorială, ceea ce poate da impuls cooperării transfrontaliere. (...) Schimburile bilaterale trebuie să continue", a spus Ciamba, citat de Agerpres.

El a menţionat că există "o problemă în ceea ce priveşte modul în care se identifică asociaţiile de aromâni". "Toate asociaţiile de aromâni din Grecia se identifică cu statul grec. Din punctul ăsta de vedere chiar ai o problemă de a interacţiona cu ei", a arătat Ciamba.

De asemenea, el a spus că este necesar ca România să aibă un oficiu consular şi un consul onorific în Creta.

"În ceea ce priveşte Creta, în primul rând, ca reprezentare, va trebui să găsim un consul onorific. Şi în a doua etapă va trebui să ai un oficiu consular. (...) Iarna e foarte complicat să ai o comunicare foarte bună. (...) E foarte bine să ai pe cineva acolo la nivel local. (...) E şi problema turismului. În Creta ar trebui să ai o reprezentare consulară dublă, pentru că vara ai tot felul de incidente care se întâmplă în orice loc în care sunt foarte mulţi turişti. Turiştii românii îşi pot pierde actele. Ai foarte multe lucruri care se pot întâmpla, accidente şi este foarte bine să ai pe cineva acolo", a afirmat George Ciamba.

În luna iulie, surse oficiale declarau pentru HotNews.ro că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, va fi propus pentru postul de ambasador în Grecia.

Ciamba a preluat postul de ministru delegat pentru Afaceri Europene în noiembrie 2018, după demisia lui Victor Negrescu.

George Ciamba lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE.

Din noiembrie 2012, el a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene. El a mai fost ambasador în Grecia din 2005 până în 2012. În perioada iulie 2003 - septembrie 2005, a fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și, ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001-2003. Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996-1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997-1999). Între 1991 și 1995, a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE.