Presedintele Traian Basescu l-ar fi informat telefonic in timpul Biroului Politic de luni peCalin Popescu Tariceanu ca nu este de acord cu revocarea din functia de ministru al Apararii a lui Teodor Melescanu. Motivul invocat de presedinte ar fi fost apropierea summitului NATO. La rindul sau, premierul se pare ca s-a razgindit pentru ca nu a transmis la Cotroceni propunerile de nominalizare.

Traian Basescu l-ar fi informat telefonic pe premierul Tariceanu ca nu este o idee buna revocarea din functie a lui Melescanu cu doar citeva saptamini inaintea summitului NATO. Convorbirea telefonica ar fi avut loc in timpul Biroului Politic al PNL de luni, spun surse liberale.

Presedintele nu a luat o decizie in ce priveste respingerea revocarii din functie a lui Melescanu. De altfel, nici premierul nu a transmis pina acum propunerea de nominalizare a acestuia in functia de ministru al Justitei.

Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a afirmat ca se va astepta motivarea Curtii Constitutionale. Aceasta s-ar putea sa intirzie pina la inceputul saptaminii viitoare, presedintele Curtii, Ioan Vida, fiind plecat in Germania.

Surse oficiale sustin ca este posibil ca premierul sa se fi razgindit si sa revina asupra deciziei celor doua nominalizari. Un semnal in acest sens este faptul ca amina cu cel putin o saptamina transmiterea propunerilor spre semnare. In tot cazul, spun sursele citate, presedintele nu are ce sa refuze atita vreme cit nu are ce semna.

Reactia liberalilor nu a intirziat, vicepresedintele Crin Antonescu declarind ca se va ajunge din nou la Curtea Constitutionala.

Articolul 85, al 2 din Constitutie prevede ca presedintele "revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

In prezent, Teodor Melescanu detine portofoliul Apararii si asigura interimatul la Justitie.

Curtea Constitutionala a decis joia trecuta ca presedintele are dreptul sa refuze o singura data, in mod motivat, propunerea de numire in functie a unui ministru. Acesta este motivul pentru care PNL a decis sa-l propuna pe Teodor Melescanu laJustitie si pe Radu Stroe la Aparare.

UPDATE: Traian Basescu: Schimbarea ministrului Apararii creeaza confuzie inaintea summitului NATO

Intr-un comunicat remis presei de Administratia prezidentiala se arata ca "primul ministru nu a initiat nicio procedura de consultare cu Presedintele Romaniei pe tema numirii unui ministru al Justitiei, asa cum prevede decizia Curtii Constitutionale".

Comunicatul se refera separat la situatia de la ministerul Justitiei si la cea de la Aparare. Referitor la Justitie, presedintele spune ca nu a primit nicio propunere pentru postul vacant si isi arata disponibilitatea " sa colaboreze cu Primul ministru in vedere gasirii unei solutii, in conditiile respectarii Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale".

In ce priveste ministerul Apararii, Traian Basescu considera ca declaratiile cu privire la alegerile anticipate si la schimbarea ministrului "creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii credibilitatii Romaniei in contextul pregatirilor pentru organizarea, la Bucuresti, a Summitului NATO din 2-4 aprilie".

In continuare seful statului arata ca organizarea Summitului NATO "reclama maxima responsabilitate din partea tuturor institutiilor statului si, in mod egal, din partea tuturor fortelor politice".