Curtea Supremă din Marea Britanie a stabilit, marți, că decizia premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul pentru o perioadă de cinci săptămâni a fost ilegală. Premierul Johnson, care se află la New York pentru summitul ONU, a lăsat să se înțeleagă că nu exclude o nouă suspendare chiar dacă hotărârea justiției îi va fi defavorabilă. Liderii Opoziției îi transmit însă că trebuie să ia în calcul demisia.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.24: Parlamentul de la Londra a fost convocat pentru miercuri, la ora 11.30, a anunțat președintele Camerei Comunelor, John Bercow.

UPDATE 14.12: Potrivit unor surse, Boris Johnson ar lua în calcul anularea întregului program oficial de la New York, unde ar trebui să se adreseze Adunării Generale a ONU și să discute cu președintele Donald Trump și cu premierul Irlandei Leo Varadkar, în marja reuniunii. El ar putea să ia avinoul oficial, pus la dispoziția premierilor, pentru a se întoarce de urgență la Londra.

UPDATE 13.30: Nicio reacție din partea premierului Boris Johnson care se află la New York, unde este încă noapte. Guardian citează însă surse potrivit cărora Downing Street consideră verdictul ca fiind unul ”extraordinar”. O declarație oficială ar urma să fie făcută publică mai târziu.

UPDATE 13:24: Coordonatorul pe tema Brexit al grupului parlamentar Renew Europe, eurodeputatul Guy Verhofstadt, a salutat decizia Curții Supreme, comentând că statul de drept a avut câștig de cauză în Marea Britanie.

”Parlamentarii nu ar trebui să fie reduși la tăcere niciodată într-o democrație. Nu mai vreau să-l aud pe Boris Johnson sau pe orice susține Brexitul că Uniunea Europeană nu este democratică”, a reacționat acesta.

UPDATE 13.02: Liderii Opoziției cer demisia premierului Boris Johnson și convocarea imediată a Legislativului, potrivit Guardian.

Liderul Laburiștilor, Jeremy Corbyn, a spus că sentința instanței demonstrează sfidarea Parlamentului de către premierul Boris Johnson.

El a mai declarat că, în acest moment crucial, Johnson ar trebui să își asume răspunderea și să demisioneze, ceea ce l-a transforma în premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

UPDATE 12.55: Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a precizat, într-o declarație de presă, că Parlamentul trebuie să se reunească de urgență și a salutat decizia Curții Supreme. Bercow a mai declarat că va avea discuții cu liderii partidelor parlamentare pentru convocarea sesiunii.

UPDATE 12.43: Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că suspendarea Parlamentului a fost ilegală, potrivit BBC News. Decizia a fost luată în unanimitate, toți cei 11 judecători exprimându-se în favoarea acestui verdict.

Președintele instanței a precizat că efectele deciziei asupra democrației din Marea Britanie au fost ”extreme”, precizând că Parlamentul ar trebui lăsat să își facă datoria.

UPDATE 12.37: Procesul la Curtea Supremă de la Londra a început cu o primă înfrângere a premierului Boris Johnson. Astfel, instanța a decis că problema legalității suspendării Parlamentului de către premierul Boris Johnson este o chestiune care ține de competența Curții, invalidând astfel o decizie anterioară a Înaltei Curți a Angliei.

Miniștrii susțin că suspendarea Legislativului de la Londra, în plin scandal Brexit, nu ține de competența justiției, iar contestarea ei în instanță a fost o mișcare politică menită să blocheze planurile politice ale premierului.

În cazul în care Instanța Supremă va decide că suspendarea este ilegală, atunci Parlamentul s-ar putea reuni imediat. Totuși, Boris Johnson nu a exclus varianta de a dispune o a doua prorogare a legislativului.

În același timp, întrebat dacă ia în caclul o demisie în cazul unei decizii judecătorești nefavorbaile, Johnson a transmis că nu ia în calcul o astfel de ipoteză.

Parlamentul ar urma să revină în sesiune la 14 octombrie, în condițiile în care Marea Britanie ar urma să iasă din UE la 31 octombrie. Parlamentul a respins în repetate rânduri acordul Brexit, dar și varianta ieșirii din blocul comunitar fără acord.