​Premierul Viorica Dăncilă s-a fotografiat cu două fetițe în fața unei arme de asalt în timpul vizitei pe care a efectuat-o sâmbătă în orașul Cugir, scrie Alba24.

Viorica DancilaFoto: Alba 24

Premierul a participat la festivalul ”Toamna Cugireană”, unde, într-o sală din Casa de Cultură, fabrica de arme din oraș a expus cele mai reprezentative arme pe care le produce.

Acolo, Dăncilă și-a făcut fotografii, în fața unei puști de asalt, cu două fetițe bucuroase de o fotografie cu premierul. Liderul PSD a și discutat cu copiii, care și-au făcut selfie cu ea în fața armei.

Dăncilă a participat sâmbătă la Alba Iulia, alături de alți câțiva membri ai Guvernului, la congresul județean al PSD Alba, apoi s-a dus la Cugir la un festival local, mai notează publicația citată.

Vrea să ia fabrica de armament în subordine directă?

În timpul vizitei, când directorul UM Cugir i-a explicat că societatea produce arme şi muniţie, menţionând că Mihai Fifor, fost ministru al Economiei, cunoaşte situaţia, deoarece fabrica aparţine, ca filială a ROMARM, de Ministerul Economiei.

"Eu sper să aparţineţi în curând de prim-ministru", a răspuns Dăncilă, potrivit Agerpres.

Directorul Fabricii de Arme a menţionat că societatea produce o gamă de produse militare şi una de produse civile, subliniind că speră ca până la finele acestui an să fie omologată arma tip NATO de calibru 5,56X45 de milimetri.

"Sperăm ca după ce o omologăm şi trecem de toate probele cu Armata, vom reuşi să o vindem şi Armatei Române", a spus acesta. El a precizat că speră ca arma să poată fi produsă în serie.

"În primul rând, trebuie să încurajăm producţia de armament şi Armata Română prima dată să ia de la noi", a spus Viorica Dăncilă.

Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului "Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă". Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma - cu lunetă, cu lanternă - urma să fie produsă la Cugir, se spunea atunci, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare.