VIDEO INTERVIU Modificările Legii circulației:”Sunt mulți polițiști care vorbesc la telefon în timp ce conduc”/ Cât de periculoase sunt dispozitivele hands-free/ Soluții pentru un trafic mai lejer

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 0:47 Actualitate | Esenţial


Pilotul Alex Filip
Foto: Hotnews
​Pilotul de raliu Alexandru Filip este sceptic în privința modificărilor Legii circulației, prin care sunt sancționați șoferii care folosesc dispozitive mobile atunci când conduc. ”Inclusiv polițiștii vorbesc la telefonul mobil când sunt la volan. Schimbarea ar trebui să vină, în primul rând, din partea celor care aplică legea și, evident, și din partea noastră”. Instructor de conducere defensivă, Alex Filip a explicat, intr-un interviu pentru Hotnews, cât de riscante sunt dispozitivele hands – free. El consideră că decongestionarea traficului se poate face numai atunci când autoritățile vor veni cu o ofertă concretă, care să îi convingă pe oameni să își lase mașinile acasă.

Poliția Română a anunțat că, din 12 octombrie 2019 vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă , la volan, folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video. Sancțiunea pentru nerespectare legii este de la 6 la 8 puncte amendă (în prezent de la 870 de lei la 1160 lei) și 4 puncte penalizare.


Pe polițiști, cine îi amendează?

Alex Filip: ”Mă deplasez des prin oraș, cu scuterul sau cu bicicleta și văd în mașinile din jurul meu cum șoferii folosesc smartphone -urile. Nu cunosc pe nimeni care să fi fost sancționat, în această perioadă, pentru această contravenție. Habar nu am de ce s-a ajuns la această situație, poate că e lenea prea mare pentru a scrie un poces-verbal sau poate că este atât de mare avalanșa de nereguli încât polițistul spune: ”ok, și ce-aș putea să schimb?!”, Vedem nenumărate filmări cu polițiști care stau în timpul serviciului pe internet, pe telefon. Cu atât mai mult, vedem polițiști care nu poartă centura de siguranță în mașinile de poliție, vedem polițiști care conduc în timp ce se uită la telefonul mobil și atunci cum am putea să le cerem așa ceva când și ei procedează la fel?!

Vă invit să vă uitați la ceea ce se întâmplă în autospecialele de poliție, când vedem polițiști care se deplasează în misiune cu viteză foarte mare, cu semnalele pornite – dar fără centură ori cu centura petrecută prin spatele scaunului sau, în egală măsură, conducând în mână cu telefonul mobil sau vorbind la telefon. Pe ei cine îi amendează? Exemplu și schimbarea ar trebui să vină, în primul rând, din partea celui care aplică legea și, evident, și din partea noastră. Ar trebui să conștientizăm că orice deschidere de telefon ne pune în pericol pe noi sau pe cei din apropierea noastră.

Cât de riscante sunt dispozitivele hands – free?

Alex Filip
: ”Vedem nenumărați șoferi care conduc mijloace de transport în comun și care toată ziua stau cu casca la ureche și vorbesc continuu. Acest lucru nu este normal, pentru că șoferii sunt deconectați de la ceea ce se întâmplă. Multor șoferi li se întămplă să parcurgă o distanță din punctul A în punctul B (să zicem de la București la Brașov) și își dau seama că le lipsește un segment în memorie ”Când am trecut de Sinaia, că nu îmi amintesc?!” Exact pe segmentul acela a vorbit la telefon, s-a gândit la cu totul altceva și s-a deconectat de la ceea ce făcea. Mintea noastră nu poate să facă decât o activitate principală și câteva activități secundare, dar nu poate face două activități principale în același timp. Nici nu putem parca atunci când vorbim la telefon și exemplele sunt nenumărate.

Chiar dacă avem ambele mâini pe volan și vorbim la hands –free, nu ne putem concentra la ceea ce facem, nu ne uităm în oglinzile retrovizoare, nu anticipăm traficul și de aici rezultă accidente. După părerea mea, dacă ai de dat un telefon important, te oprești și vorbești pentru că cele două-trei minute pe care le pierzi sunt mult mai valoroase pentru viața pe care, de fapt, ți-o pui în pericol.Nu trebuie să ne puneți pumnul în gură, ci trebuie să ne convingeți să lăsăm mașina acasă!

Alex Filip: ”Societatea de Transport București ar trebui să ofere soluții concrete, nu să ne certe. Ar trebui să lăsăm mașina acasă, pe cât este posibil. În același timp, autoritățile ar trebui să se comporte ca un părinte cu copiii lui, nu sunt deloc de acord cu maniera lor de comunicare. Oamenii trebuie convinși, nu trebuie să le bage un pumn în gură: „faceți așa că așa vă zic eu!” De asemenea, în Bucuresti sunt zone neacoperite ori acoperite insuffcient de mijloacele de transport în comun. Cum vine doamna primar Gabriela Firea din Voluntari până la Primărie? Am vrea să o vedem și noi, cel puțin o data, când vine la serviciu cu mijloacele de transport în comun. Să nu mai blocheze cu mașina dumneaei traficul, așa cum sugerează compania din subordinea sa.

În orice oraș civilizat, lucrurile sunt foarte bine puse la punct. Transportul feroviar este, de departe, de mai eficient – metrou sau tren. Putem vedea asta la Paris, la Londra ori în alte mari capitale europene. Autobuzul este o altă variantă, însă trebuie să aibă o linie dedicată. Noi avem zero metri de linie dedicată. Această bandă ar trebui să nu fie între două semafoare, ci între centrul orașului și diferite cartiere sau între centrul Bucureștiului și aeroport. Dacă te urci într-un autobuz care circulă bară la bară, acest lucru nu te va convinge să lași mașina acasă.

Ce soluții ar fi pentru un trafic mai lejer?
Pericolele din autobuze

Alex Filip: ”Cel mai simplu mod de a-i convinge pe oameni este să vii cu o ofertă. De exemplu, dacă locuiești în Drumul Taberei, ți-am creat o mie de locuri de parcare în care îți lași mașina. Același lucru se poate face și la intrările în oras. De acolo te urci în autobus, faci X minute până la destinație, găsești loc pe scaun, ai aer condiționat. Apoi, aș școli și șoferii de autobuze. Sunt un obișnuit al transportului în comun și mi-am dat seama că nu avem șoferi profesioniști.

Mulți dintre ei vorbesc tot timpul la telefon, chiar dacă au hands free, nu anticipează deloc traficul și pleacă de pe loc foarte puternic: dacă nu stai pe scaun trebuie să te ții foarte bine de bare. Acest lucru nu este deloc confortabil, mai ales pentru persoanele în vârstă. Așa ar trebui convinși oamenii, după părerea mea, nu printr-o ceartă: ” tu esti cel care blochează traficul, doar tu..asta d-aici, din mașina roșie!”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15671 vizualizari

 • -5 (13 voturi)    
  Filmare HDR cu 4K (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 6:35)

  Ed___ [utilizator]

  Filtre de filmare din două unghiuri (o cameră în dreapta străzii şi o cameră în stânga străzii care urmăreşte aceiaşi direcţie de mers) cu camere 4K cu HDR !!!


  În momentul când trece la 50 metri şi filtru de poliţie unde să dea amendă pe bandă rulantă celor care încalcă legea. Şi asta la ora dimineţii, una filtru la prânz şi unul după program şi apoi seara.
 • +1 (23 voturi)    
  solutia pt cocalari din trafic = pedepse mai mari (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 8:50)

  Coresponedntu [utilizator]

  Nici nu trebuie sa inventam roata, in statele vestice amenzile rezolva disciplinarea in trafic (apropos , suntem pe primul loc in Europa la nr de morti pe sosele). Soferii romani au devenit spaima soselelor in Europa iar solutii sunt, alaturi de bineinteles investitii in educatie, de care depinde mult si comportamntul in trafic. Exemple? Doar cateva din Elvetia:
  1. Confiscarea masinii pentru depasirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum. E considerat obiect delict, posibila arma cu care se intentiona comiterea unei crime....
  2. In afara confiscarii autoturismului, dosar penal,
  3. amenda este proportionala cu venitul declarat dar porneste de la min cca 10 mii franci elvetienii (tot cam atat in Euro) Daca ai condus, de exemplu, cu peste 190 km/h pe autostrada unde liimita e de 120 km/h.
  3. viteza maxima in loc urbane pe stradute este de 30 sau chiar 20 km/h, pe strazi mai importante 50 km/h
  4. camere de luat vederi cu radar, surpriza vine acasa in plic.... si ajunge si la cateva zeci de mii de Euro pentru viteza excesiva, functie de venitul anual...
  Si uite asa impanzesti soselele cu camere si radare achizitionate din banii infractorilor, si faci rost de bani pentru domeniile educatiei si sanatatii..
  La noi insa nu se doreste acest lucru, deocamdata...
 • +12 (14 voturi)    
  Pilotul Alex Filip (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 9:04)

  razvandobritoiu1 [utilizator]

  are maredreptate! Si eu merg cu transportul in comun. Foarte bine punctat. Sunt multi soferi care vorbesc la hands free si conduc aiurea. Daca le zici, ori te injura ori se fac ca nu aud...chiar zilele trecute.o fetita era sa isi sparga capul din cauza unei porniri prea bruste..

  Mi-a placut faza cu politistii! Si eu am vazut cativa stand la umbra si butonand telefonul...era vara, cald...le trebuia relaxare, ca si gaborii sunt oameni, nu?:))))
 • +9 (13 voturi)    
  Decret 368/1966 (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 13:36)

  TrueBlue [utilizator]

  Problema este de atentie (deci nu de maini) si acum ne chinuim sa gasim regului care au existat candva dar s-a renuntat la ele sau pur si simplu nu aufost adaptate evolutiei automobilului care acum este dotat cu echipamente infotainment care chiar daca nu sunt mobile muta atentia conducatorului auto de la condus la alte activitati. Iata ce spunea articolul 45 aliniatul 17 din decretul 368/1966: Conducatorii de autovehicule sunt obligati ... sa nu angajeze discutii care i-ar putea distrage de la conducerea atenta a autovehiculului (40-150 lei).
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 15:10)

  tirolez [utilizator]

  Cum nu e problema de maini , am vazut intr-o pe unul in intersectie la Victoriei, intr-o mana cu paharul de cafea si cu mobilul la ureche, iar pentru o fractiune de secunda sau mai mult nu a mai tinut nicio mana pe volan. Dar e OK, pp.
 • +1 (1 vot)    
  De aici trebuie inceput!! (Luni, 23 septembrie 2019, 9:09)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Cei care trebuie sa aplice legile si cei care fac legile ar trebui sa fie dati drept exemplu.
  Cum?

  Prin pedepse de cel putin 10 ori mai mari pentru exact acei oameni care ar trebui sa fie un exemplu pentru societate.

  Daca ei vor putea respecta legile atunci si noi vom putea
 • +1 (3 voturi)    
  hate-ri (Luni, 23 septembrie 2019, 9:14)

  jescu [utilizator]

  Toate orasele din Europa au fost la un moment dat blocate. In general blocajul a disparut cand metroul s-a extins si cei dinafara orasului n-au mai trebuit sa vina cu masina in oras. Daca s-ar face metrou in Chitila, Mogosoaia, Domnesti, Afumati, Tunari, Berceni, Jilava, Bragadiru s-ar reduce traficul automat si in Bucuresti. A discutat cineva de un plan serios si realist de transport in comun, pentru noua realitate a Bucurestiului ? Numai garduri si gatuieli au in cap.

  Vorbit la telefon, si in vest a fost problema, doar ca acolo masinile au inceput sa fie dotate cu sisteme hands free din fabrica de multi ani. Romanii inca aduc masini second hand prea vechi, care nu sunt dotate cu asa ceva. Marele producator roman, inca mai vinde panarame de masini care nu sunt dotate cu asa ceva, la fel cum a vandut masini EURO3 cand in europa standardul era de 5-6 ani EURO4. Daca vrem sa nu tina lumea telefonul in mana, hai sa obligam masinile noi sa aiba hands free,... altfel e inevitabil, oricine mai are urgente si e la volan.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by