AEP a cheltuit pentru deplasări de patru ori mai mult decât în 2018. Maldive, India, Mexic, printre destinații. Buică: Vom onora invitațiile, oricât de exotică e țara

de MH     HotNews.ro
Vineri, 20 septembrie 2019, 17:00 Actualitate | Esenţial


Mituletu Buica
Foto: Facebook
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cheltuit în acest an 582.757 de lei pentru deplasări ale angajaților, o sumă de patru ori mai mare față de cea cheltuită în tot anul trecut - 163.415 de lei. Printre destinații s-au aflat Maldive, Mexic, India sau Canada. Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, se declară "hotărât să mențină și să consolideze relațiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organizații internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral" și spune că "AEP va onora majoritatea invitațiilor de participare la evenimente internaționale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este țara în care acestea vor avea loc", pentru că instituția "nu poate funcționa izolat".

După ce presa a relatat despre destinațiile exotice în care au mers în deplasări reprezentanții AEP, instituția a transmis, vineri, un comunicat de presă cu situația deplasărilor în străinătate făcute de reprezentanții Autorității în perioada 2014 - 2019.

În acest an, AEP a cheltuit până acum în deplasări în străinătate ale angajaților 582.757 de lei, adică de 4 ori mai mult față de suma cheltuită în tot anul trecut - 163.415 de lei.

Maldive, India, Mexic, printre destinații

Potrivit situației făcute publice de AEP, în ianuarie, de exemplu, 2 angajați ai Autorității Electorale au mers în Ghana, la "cel de-al 17-lea Simpozion Electoral Internațional și Ceremonia de decernare a premiilor electorale internaționale, organizat de Centrul internațional pentru studii parlamentare", iar deplasarea a costat 9.922,83 de lei.

AEP a decontat și deplasări în India - 13.249 de lei, pentru "Misiunea de observare alegerilor generale pentru Lok Sabha (Camera inferioară a Parlamentului)" și 13.066 de lei la "Cea de a patra Adunare generală a Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB)" și la "Conferința internațională cu tema Inițiative și provocări ale social media și ale tehnologiei informației în alegeri".

De asemenea, doi reprezentanți ai AEP au mers timp de aproape o săptămână în Filipine, la Misiunea de observare a aegerilor naționale și nocale, organizată de Comisia pentru Alegeri din acea țară. Deplasarea a costat 17.788,47 de lei. În aceeași lună, mai, un reprezentant al AEP a fost în Mexic, iar deplasarea a costat 7.177 de lei.

Reprezentanții AEP s-au plimbat la simpozioane și în Kazakhstan, Iordania, Estonia, Slovacia, Italia, Polonia, Belgia sau Turcia.

Nu au lipsit nici destinații precum Maldive, unde doi reprezentanți ai AEP au mers în iunie, timp de 3 zile, la "cel de-al 18-lea Simpozion Internațional Electoral organizat de Centrului Internațional pentru Studii Parlamentare", unde au cheltuit 18.127,35 de lei. Printre cele mai scumpe deplasări au fost cele din Madagascar - 9.997,93 pentru două persoane și în Norvegia - 8.222,34 de lei tot pentru două persoane.

Reprezentanții AEP eu ajuns și în Coreea, dar și în Canada.

Cum justifică șeful AEP: Instituția noastră nu poate funcționa izolat

Într-un comunicat transmis vineri pe această temă, AEP susține că "face parte din prestigioase oraganizații internaționale cu activitate în domeniul electoral și, în această calitate, reprezentanți ai Autorității au participat la cele mai importante evenimente internaționale organizate de acestea".

Ce argumente mai aduce AEP:
 • "Autoritatea este membru al Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) din anul 2014 și a deținut președinția acesteia în perioada 2014-2015.
 • De asemenea, AEP este membru al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB) din anul 2013, aflându-se la conducerea acesteia în perioada 2017-2019.
 • O altă organizație internațională din care face parte AEP este Rețeaua de competențe electorale francofone (RECEF), care a organizat anul acesta în România Conferința anuală.
 • Totodată, AEP colaborează constant și cu alte organizații care activează în domeniul electoral, precum Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția),Institutul Internațional pentru Democrație și Asistența Electorală (IDEA), Fundația Internațională pentru Suport Electoral (IFES), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE – ODIHR), Centrul Internațional pentru Studii Parlamentare (ICPS).
 • AEP a încheiat memorandumuri de colaborare bilaterală cu organismele de management electoral din Ucraina, Republica Moldova și Libia, precum și acorduri multilaterale cu instituții similare din Georgia, Lituania, Letonia, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Bulgaria, Belarus și Slovenia.
 • În calitate de actor important în domeniul electoral internațional, AEP a participat la numeroase misiuni de observare a alegerilor din țări de pe toate continentele, organizând, la rândul său, cu prilejul unor alegeri generale, programe electorale cu largă participare internațională".
Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, care a preluat conducerea instituției în februarie 2019, a transmis prin comunicatul de presă citat că "este hotărât să mențină și să consolideze relațiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organisme electorale omoloage și organizații internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral".

"AEP va onora majoritatea invitațiilor de participare la evenimente internaționale importante din domeniul său de activitate, indiferent cât de exotică este țara în care acestea vor avea loc, pentru că instituția noastră nu poate funcționa izolat, ignorând evoluțiile și expertiza partajate de experți și oficiali electorali din alte țări", a declarat șeful AEP.

El susține că România a fost, de foarte multe ori, o destinație pentru oficiali și experți electorali veniți din toate colțurile lumii la evenimente internaționale organizate de AEP.

"Chiar și în acest an, cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie, vor fi prezenți în România numeroși oficiali și experți electorali străini invitați să participe, ca observatori, în cadrul programului electoral organizat de AEP. În anul 2020, AEP va găzdui a patra conferință științifică organizată în parteneriat cu Comisia de la Veneția, continuând astfel o tradiție începută în anul 2015, aceste evenimente reunind la București, de fiecare dată, zeci de reprezentanți ai unor importante organizații internaționale de profil și ai organismelor de management electoral din țări partenere".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3477 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Ba da nu le e rushine (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:08)

  danco [utilizator]

  Nenorocitii dracu, cum arunca ei cu banii prostilor in stanga si in dreapta...
  • +8 (8 voturi)    
   Cum ii gasesc pe astia? (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:21)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Se face concurs de nume cand ii angajeaza?

   Mitulețu-Buică. No comment.
  • +6 (6 voturi)    
   Ahha... (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:24)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Ine au fost cele 2 persoane, cat su star di daca su mai calatorit cu cineva????
   Tema de investigatii.
  • +9 (9 voturi)    
   Maldive, visul de vacanta al vesticilor bogati (Vineri, 20 septembrie 2019, 19:22)

   newIook [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Un sejur pentru 2 persoane acolo porneste de la 12-15.000 de euro in sus. Acolo se duc in general proprietari de firme ce ruleaza milioane sau directori corporatisti f bogati. In mod sigur fripturistii nostri n-au ce cauta acolo, mai ales ca insula principala este islamista si nu ofera nici un exemplu de guvernare sau de democratie. In mod sigur aceste vacante au fost ale unor beizadele iar AEP este o suveica de spalat bani sau de delapidat fonduri de stat. Trebuie trimise rapid Curtea de Conturi si DNA pentru a decapita aceasta scurgere de bani.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu le este rușine. (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 9:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Așa le este felul lor de a fi.Ăsta-i din gașca celor care ne sfidau sunând//pentru-că putem//.Pot că nu sunt banii lor.Pe banii noștri sunt potenți băieții.Și veseli.Nici nu știu ce ar trebui să facă la AEP.Sunt ei acolo,au bani și trebuie să-i cheltuiască.
 • +11 (11 voturi)    
  eee (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:11)

  liviu_ [utilizator]

  mita...
  se pregateste marea furaciune la vot...
 • +12 (12 voturi)    
  Fuuuuuuck ce bine e sa stai la stat! (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:16)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Maldive, Madagascar... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
 • +9 (11 voturi)    
  Incredibil ce fac astia cu banii nostri! (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:17)

  dandra [utilizator]

  Mah leprelor, v-ar sta in gat daca va intalniti in Europa sau chiar sa faceti voi invitatii in tara?

  Nu va bate obrazul ala gros sa cheltuiti banii in excursii exotice pe cealalta parte a planetei, mah leprelor mah!!!

  Sper ca v-ati luat si amantele si rudele in aceste excursii de serviciu ca sa aiba ce purica la voi DNA ul.

  Alo DNA, as dori sa fac o sesizare...pe banii mei!
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:26)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Bine, o invitatie (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:35)

  Caligula [utilizator]

  Il invit in Afganistan, ca avem militari acolo in zone periculoase de conflict, care vor se voteze in siguranta.

  Afganistan e o tara "exotica", nu-i asa?
 • +6 (6 voturi)    
  Apropos (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:42)

  Caligula [utilizator]

  Zambaciosul asta plimbaret, daca tot a fost in Maldive, ar trebui sa stie pe de rost cati romani sunt acolo - pe nume.
 • +7 (7 voturi)    
  Normal.... (Vineri, 20 septembrie 2019, 19:18)

  Akylas [utilizator]

  Bineinteles, cu cat mai exotica destinatia, cu atat mai bine, si va fi onorata invitatia, pentru ca altfel cum sa ajunga ei acolo pe banii lor ? Se poate ? E mult mai bine pe banii statului (deci ai nostri). Ei nu pot functiona izolat, trebuie sa vada cu ochisorii lor cum se fura alegerile si in alte state. Cel mai bine ar fi c acest butoias din fruntea AEP sa mearga one way la simpozionul din Coreea de Nord....
 • +2 (4 voturi)    
  Oameni buni (Vineri, 20 septembrie 2019, 21:57)

  Setalcott [utilizator]

  Enumerarile se incheie cu "si".
  Printre destinații s-au aflat Maldive, Mexic, India SI Canada.
  Reprezentanții AEP s-au plimbat la simpozioane și în Kazakhstan, Iordania, Estonia, Slovacia, Italia, Polonia, Belgia SI Turcia.
  Hai, ca se poate.
  "AEP a încheiat memorandumuri de colaborare bilaterală cu organismele de management electoral din Ucraina, Republica Moldova și Libia, precum și acorduri multilaterale cu instituții similare din Georgia, Lituania, Letonia, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Bulgaria, Belarus și Slovenia."
  "Reprezentanții AEP eu ajuns și în Coreea, dar și în Canada."
 • +3 (3 voturi)    
  "lucratul" la stat (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:28)

  jorj_bv [utilizator]

  Dacă patronul îți dă abonament de telefon sau madina de serviciu statul vrea sa te impoziteze, dar dacă lucrezi la stat te duci în Maldive pe de-a moaca
 • +3 (3 voturi)    
  Expertiza in ce? (Vineri, 20 septembrie 2019, 23:03)

  Ion Popa [utilizator]

  Pai putem spune ca aveti orice, Dar expertiza NU.
  In timp ce ne dam in stamba pe la conferinte si observam alegerile altora ca niste titani ai democratiei, aici in RO ne gandim cum sa facem sa fentam sistemul de impiedicare a votului multiplu.
  Avem chiar si comisii parlamentare care investigheaza daca nu cumva s-au furat alegerile din 2009 incoace.
  Acum cativa ani in urma, aceasta institutie a fost condusa de o persoana care a fost acuzata de fapte de coruptie.
  Citeam si atunci in presa ca si acum despre conferintele internationale si simpozioanele organizate prin tari exotice.
  Ce folos au avut toate astea pentru statul roman in afara de faptul ca ne-am facut putin de ras?
  Am risipit banii sa plimbam incompetenti sau oameni fara valori morale? Da.
  Din cate se vede, e o traditie sa aruncam banii pe fereastra pentru "expertize" electorale (cred ca domeniul asta nu e singular), ca mai apoi sa ducem expertii scoliti direct la inchisoare.
  Un alt exemplu. Sa ne amintim si de excursiile organizate de Min. Sanatatii acum cativa ani, pentru a le prezenta medicilor cum arata spitalele din cateva tari exotice.
  Aceeasi poveste, acelasi rezultat. Chiar mai sinistru. Ca nu mai avem deloc spitale.
 • +2 (2 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 6:46)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  trai ca lumea, bai neica, pe banii prostilor ... importanta ... delegatii ... banu' ca lumea ... toate doar pe vorbe ...
 • +2 (2 voturi)    
  nerusinare (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 10:22)

  Ilidia [utilizator]

  Minte cu nerusinare. Atunci cand esti invitat iti platesti cel mult avionul...
 • +1 (1 vot)    
  Muica,da ce nehalit este ac.Buica ! (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 17:33)

  Plagarus [utilizator]

  " Titrat " in Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii "Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu (1997-2001)

  Muncitor precum VasiliCa,ca : şef tură la SC.EMMA.SA, Craiova (1 oct.-8 nov. 1999); şef depozit carburanţi la SC.PASAJ.SA, Craiova (1 dec. 1999-31 ian. 2000); director de marketing la SC.4L IMPEX.SRL, Craiova (1 febr. 2000-31 aug. 2001); şef serviciu – Serviciul Juridic şi Administrativ Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, comuna Bucovăţ, judeţul Dolj (5 sept. 2001-31 mart. 2013); preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri S.A., Craiova (1 sept. 2008-20 ian. 2009); ...............


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by