Securitatea a fost ”o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, spunea fostul președinte Traian Băsescu în anul 2006, în Parlament, în discursul de condamnare a regimului comunist, ținut după finalizarea raportului realizat de Comisia Tismăneanu.

Basescu la prezentarea Raportului TismaneanuFoto: Presidency.ro

”Partidul a fost creierul sistemului represiv, iar Securitatea instrumentul care a pus în practică deciziile politice. Ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei”, afirma atunci Băsescu în Parlament, în ședința la care au participat, ca invitați, Lech Walesa, Jelio Jelev și Regele Mihai I.

”Securitatea, miliţia, procuraturile militare, grănicerii erau subordonate la rândul lor secţiilor specializate ale CC al PCR. Miniștrii de interne și șefii Securităţii au fost cu toţii soldaţi fideli ai partidului. Cei mai mulţi au fost ei înșiși activiști de partid, înainte de a lucra în Securitate”, mai spunea fostul președinte în discursul de condamnare a comunismului ținut după finalizarea raportului realizat Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, condusă de Vladimir Tismăneanu.

Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea.