​Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți cu tencuiala căzută, toalete insalubre, tavane din care curge apa - așa arată Secția de psihiatrie Palazu Mare a Spitalului Județean din Constanța. Situația a fost semnalată de reprezentanții USR Constanța, care au publicat pe Facebook și câteva imagini cu acest "loc unde s-ar putea turna filme horror".

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 11.31 Conducerea Spitalului a reacționat spunând că încearcă de mult să găsească soluții, însă problemele se vor rezolva abia când va exista o clădire nouă.

„Noi am făcut o evaluare tehnică acolo și vrem să începem reabilitarea secției, dar pe cât putem, pentru că nu am unde să mut pacienții. Încercăm de mult să găsim soluții, dar nu avem unde să îi mutăm, nu avem o clădire care să ne permită actul medical”, a explicat managerul general al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța, Cătălin Grasa.

„O să primim luna aceasta 350.000 de lei de la Consiliul Județean, la rectificarea bugetară, și ne apucăm de renovare, astfel încât interiorul clădirii să fie terminat până la sfârșitul anului. Tot ce se poate: igienizare băi, interioare, parchet pe jos, tavan, apoi și acoperișul. Pacienții vor trebui să rămână acolo și pe perioada lucrărilor. O să încercăm să găsim o soluție, să-i mutăm la etaj în timp ce facem parterul și invers …Activitatea medicală nu se poate opri, o să mergem numai pe urgențe”, a adăugat acesta.

"Secția de psihiatrie(Palazu Mare) a Spitalului Județean din Constanța arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror. Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți scrijeliți cu mesaje ale fostilor pacienți, toalete insalubre, tavane din care curge apa - un tablou de care au parte zilnic pacienții și cadrele medicale", afirmă reprezentanții USR Constanța, care au publicat pe Facebook imagini în care pot fi văzute condițiile insalubre din această unitate de psihiatrie.

USR Constanța mai spune că singurul județ unde nu există o secție de bolnavi cronici este Constanța. "Toate județele care au o secție de psihiatrie în cadrul SJU au și spitale separate de psihiatrie, cu paturi pentru bolnavi acuți și cronici. Spitalele de specialitate sunt situate la periferie sau în afara reședințelor de județ. Toate dispun de condiții hoteliere, săli de sport, terapie ocupațională și acoperă toată patologia psihiatrică. La Constanța nu s-a putut. Am fost conduși de infractori care au transformat sistemul medical într-un rai al spăgilor", adaugă sursa citată.

România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenței bolilor mintale.