Fostul premier britanic David Cameron a dezvăluit că, în 2014, a cerut Reginei Elizabeth, care în mod tradițional este neutră din punct de vedere politic, să intervină și să dea un semnal înaintea referendumului pentru independența Scoției, temându-se de un rezultat negativ pentru Marea Britanie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cameron a relatat, pentru BBC, că a cerut ajutorul reginei cu câteva zile înaintea votului din 2014, în condițiile în care era marcat de panică la gândul că ar putea pierde la urne.

Fostul premier mai povestește că ceea ce s-a discutat la vremea respectivă cu oficialii Palatului Buckingham nu era nimic care să contravină cutumei regale, solicitând doar o intervenție minimală, o sugestie din partea reginei adresată electoratului.

Așa se face că regina a ieșit ulterior cu un mesaj scurt în care cerea oamenilor să cântărească foarte bine situația și să se gândească la viitorul lor.

Comentariile au fost făcute de regină la ieșirea din biserică, într-un scurt schimb de replici cu unul dintre oamenii aflați în mulțimea adunată la eveniment.

Referendumul pentru independența Scoției a avut loc pe 18 septembrie 2014. Întrebarea pusă la referendum a fost "Ar trebui Scoția să fie un stat independent?".

La urne s-au prezentat 84,59% de cetățeni cu drept de vot, dintre care 55,3% au votat „Nu”, iar 44,7% „Da”, astfel încât Scoția a rămas în componența Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Totuși, din cauza disputelor politice generate de referendumul convocat tot de David Cameron pe tema Brexit, în 2016, referendum care s-a soldat însă cu o mare înfrângere și a dus la demisia premierului, Scoția a început să ia din nou în calcul un vot privind independența. Scoțienii sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE.