Trupul neînsuflețit al regizorului Alexandru Darie va fi depus vineri, la ora 20.00, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului "Bulandra", iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu. Foștii săi colegi spun că Ducu Darie a fost un om care a iubit enorm teatrul, oamenii și viața și "a avut forța interioară să lupte pentru viață și să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire". De asemenea, reprezentenții Teatrului Bulandra afirmă că nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic și că Ducu Darie, diagnosticat în 2016 cu ciroză hepatică, nu a fost vreodată pe vreo listă de transplant.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut de Teatrul Bulandra, al cărui director era Alexandru Darie.

Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanții Teatrului Bulandra spun că parcursul regizorului se identifică în ultimii 27 de ani cu Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică.

Diagnosticat în anul 2016 cu ciroză hepatică în stadiu incipient, Ducu Darie a continuat să lucreze și să trăiască în condiții de absolută normalitate și a reușit să finalizeze supraproducția "Coriolanus".

Îngrijit de medici de la spitalele Elias şi Ponderas, el s-a aflat sub tratament în ultimii doi ani, iar afecțiunea hepatică s-a menținut în parametrii inițiali, neprezentând vreo complicație, spun reprezentanții Teatrului Bulandra. Ei precizează că nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic și nu a fost vreodată pe vreo listă de transplant.

Potrivit sursei citate, în ultima perioadă regizorul a fost tratat de medicul Mariana Mihăilă, unul dintre cei mai buni specialiști în boli de ficat de la Spitalul Clinic Fundeni din București. La începutul lunii septembrie a prezentat afecțiuni respiratorii care s-au complicat și au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut și alte complicații, pe fondul unei depresii imunitare și a instalării sindromului de coagulare intra vasculară diseminată. S-a aflat sub îngrijirea secției de terapie intensivă condusă, unde s-a considerat norocos că a ajuns și unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine.

Reprezentanții teatrului pe care Ducu Darie l-a condus timp de 17 ani spun că le sunt profund recunoscători medicilor, asistentelor, infirmierelor, au făcut totul pentru el, "atât pentru menținerea vieții, cât și în ultimele clipe, pentru liniștea și respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume". "Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credința că totul în viață este despre Oameni și Umanitatea lor!".

Reprezentanții teatrului spun despre Alexandru Darie că a fost "un om care a iubit enorm teatrul, oamenii și viața". "A trăit demn, discret și delicat și a trăit frumos! A avut forța interioară să lupte pentru viață și să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire! Ultima piesă pe care o moștenise fără să vrea, dar pe care a înțeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină și despre conștiința pură. Alexandru Darie își dorea ca lumea să fie mai bună și o vedea de multe ori mai bună decât era. Prețuia cel mai mult integritatea și încrederea și le dorea tuturor să fie mai buni. Vă dorim tuturor să vă amintiți de el așa cum noi, cei foarte apropiați, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil și invincibil! Lumină clară!".

Alexandru (Ducu) Darie, fiul actorului Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru. A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum "Visul unei nopți de vară", "Poveste de iarnă", "Trei surori". Despre "Visul unei nopţi de vară", cu care la începutul anilor ’90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.