Parlamentul European va vota joi o rezoluție prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov / Dezbateri cu scandal

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2019, 0:13 Actualitate | Esenţial


Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov
Foto: Flickr
Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.

Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial și importanța amintirii europene pentru viitorul Europei va fi votată, joi, în plenul Parlamentului European.

În documentul obținut de Mediafax sunt invitate toate statele membre ale UE „să analizeze clar crimele și agresiunile săvârșite de regimurile comuniste totalitare, precum și crimele și agresiunile regimurilor naziste”.

De asemenea, statele membre ale UE sunt invitate să comemoreze 23 august drept Ziua europeană a amintirii pentru victimele regimurilor totalitare atât la nivelul UE, cât și la nivel guvernamental, precum și să sensibilizeze generația tânără, adăugând istoria și analiza consecințelor. a regimurilor totalitare în programele școlare și manualele tuturor școlilor europene;

Rezoluția „subliniază că cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a fost început ca rezultatul imediat al notoriului pact de non-agresiune și de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit și Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care doi regimurile totalitare care împărtășeau obiectivul cuceririi mondiale au împărțit Europa în două zone de influență.

Un alt punct reiterat în rezoluția care va fi pusă sub vot în plenul Parlamentului European de joi se referă la „existența continuă în unele state membre a monumentelor și memorialelor în spațiul public (parcuri, piețe, străzi etc.), glorificând armata sovietică, care în aceste țări a fost ocupantul, creează condiții pentru denaturarea adevărului cu privire la consecințe. al Doilea Război Mondial și pentru propagarea sistemului politic totalitar”.

Potrivit surselor Mediafax, rezoluția mai prevede:

„-Reamintește că regimurile naziste și comuniste au adus crime în masă, genocid, deportări și pierderi de vieți și libertate în secolul XX pe o scară nevăzută în istoria umană, amintește crima oribilă a Holocaustului comis de regimul nazist;

-Condamnă în termeni cei mai puternici actele de agresiune, crimele împotriva umanității și încălcările în masă ale drepturilor omului, săvârșite de regimul totalitar nazist și comunist;

- Își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea mișcărilor de extremă dreapta și de stânga în statele membre ale UE;

- Subliniază că țările din Europa de Est și Centrală, odată cu aderarea lor la UE și NATO, nu numai că s-au întors la familia europeană a țărilor democratice libere, dar au demonstrat, de asemenea, un succes fără precedent, cu ajutorul UE, în reforme și socio-sociale dezvoltarea economică, subliniază, totuși, că proiectul european de pace și integrare nu va fi complet până când toate țările europene care aleg calea reformelor europene, cum ar fi Ucraina, Moldova și Georgia, vor deveni membri cu drepturi depline ale UE;

-Își exprimă părerea că succesul Ucrainei, Georgiei și Moldovei, care poate fi creat doar prin procesul de integrare a acestora în UE, va fi cel mai puternic instrument, prin forța de exemplu, pentru a ajuta transformarea pozitivă în Rusia , ceea ce ar permite Rusiei să depășească în cele din urmă consecințele tragice ale Pactului Molotov-Ribbentrop;

- Susține că Rusia rămâne cea mai mare victimă a totalitarismului comunist și că dezvoltarea ei către un stat democratic va fi împiedicată atâta timp cât guvernul, elita politică și propaganda continuă să depășească crimele comuniste și să glorifice regimul totalitar sovietic, prin urmare face apel la Societatea rusă se va termina cu trecutul său tragic;

-Atrage atenția asupra utilizării continue a simbolurilor regimului totalitar comunist în spațiul public, precum și în scopuri comerciale și reamintește că o serie de țări europene au interzis utilizarea simbolurilor naziste și comuniste”.

De asemenea, prin adoptarea documentului, Parlamentul European își exprimă îngrijorarea cu privire la „ eforturile conducerii actuale a Rusiei de a denatura faptele istorice și crimele de spălare albă comise de regimul totalitar sovietic și le consideră o componentă periculoasă a războiului informațional purtat împotriva Europei democratice care are drept scop divizarea Europei, Comisia să contracareze în mod decisiv aceste eforturi”.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939 de șeful guvernului și ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.

La 23 august 1939, Germania nazistă și U.R.S.S. anunță semnarea unui pact de neagresiune.

Scandal la dezbaterile din PE/ Eurodeputat grec: Condamnarea dă posibilitatea scoaterii în afara legii a partidelor comuniste

Eurodeputatul grec Nikolaou Alavanos a susținut, miercuri, că rezoluția care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, ce urmează să fie votată joi în plenul PE ar trebui respinsă, deoarece nu are legătură cu trecutul sau viitorul UE, ci dă posibilitatea scoaterii în afara legii a partidelor comuniste, potrivit Mediafax.

„Rezolutia trebuie respinsa Dezbaterea de astăzi nu are legătură nici cu memoria nici cu viitorul UE. Cred că este vorba de un delir de argumente anticomuniste pentru că toate soluțiile prezentate au un caracter anticomunist, provocator și ignoră istoria. Rezoluția ar trebui respinsă și retrasă, pentru că dacă nu cetățenii îi vor judeca foarte aspru pe cei care au votat rezoluția. Scopul acestei rezoluții este cel de a legaliza, de a accepta posibilitatea excluderii, scoaterii în afara legii a partidelor comuniste. Cred că în spatele acestei rezoluții se ascund forțele reacționare din statele baltice, care glorifică fascismul”, a spus Nikolaou Alavanos, la dezbaterile din plenul de miercuri asupra rezoluției care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov.

Eurodeputatul grec a adăugat că istoria nu poate fi rescrisă prin intermediul unei rezoluții.

Și europarlamentarul Giorgos Georgiou, care reprezintă Cipru, a criticat adoptarea rezoluției, precizând că se încearcă crearea ideii că partidele comuniste ar fi vinovate, însă aceastea au luptat pentru aducerea libertății în UE.

„Cred că trebuie să ne uităm care este direcția generală în care se îndreaptă istoria. Comuniștii greci au adus o mare contribuție libertății noastre reînnoite. Ei au ținut piept dușmanului. Milioane de comuniști și-au sacrificat viața pentru libertatea noastră, iar acum noi încercăm să facem partidele comuniste să se simtă vinovate, pentru că avem obiective secrete, încercăm să zdrobim orice rezistență a oamenilor care luptă împotriva sistemului. Vedem cum țări cum e Iranul sunt afectate de incitare la război și vedem ce se întâmplă în Marea Mediterană, iar noi băgăm mai mulți bani în militarizare și comerț cu arme. Adevărul este că comuniștii sunt cei care au ținut piept naziștilor și fascismului. Ei ne-au adus libertatea pe care o avem astăzi”, a spus Georgiou, miercuri, în PE.

Și eurodeputatul francez Gilles Lebreton a atras atenția plenului că se încearcă instrumentalizarea discuției pentru a ataca Rusia din prezent, însă aceasta ar trebui tratată ca un partener, nu ca un dușman, deoarece nu mai este vechiul URSS.

„ Acum 80 de ani Uniunea Sovietică și Germania nazistă semnau pactul Pactul Ribbentrop-Molotov, care însemna declanșarea celui de-al doilea război mondial. Să nu uităm niciodată tragediile pe care le-au provocat aceste două regimuri totalitare, comunism și nazism. Trebuie să transmitem amintirea crizelor trecute pentru a evita reproducerea lor pe viitor. Atenționez PE în fața tentației de a instrumentaliza pentru a ataca Rusia de astăzi. Rusia a devenit o țară respectabilă care trebuie tratată mai degrabă ca partener decât ca dușman. Nu mai are nicio treabă cu URSS-ul secolului trecut”, a subliniat Lebreton.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4240 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  o initiativa foarte buna (Joi, 19 septembrie 2019, 0:37)

  cugetatorul [utilizator]

  cei care isi uita trecutul sunt condamnati sa il repete
 • +8 (12 voturi)    
  Ce minunat... (Joi, 19 septembrie 2019, 0:41)

  ranuhasu [utilizator]

  Am ochii umezi, pe bune. Abia astept sa semneze si peste 70 de ani despre cum nu a fost o idee buna sa il lase pe Putin sa santajeze Europa de Est cu gazoductul Nordstream pe care il construiesc in parteneriat cu Germania... pe care, la nivel declarativ, o deranjeaza faptul ca rusii au invadat estul Ucrainei si au macelarit o groaza de oameni pana anul trecut. Pazea, ca peste 70 de ani iar se face dreptate!
 • -16 (18 voturi)    
  bizar (Joi, 19 septembrie 2019, 0:44)

  Mazeta [utilizator]

  Trăim într-o epocă în care pactele de non-agresiune sunt condamnate, iar pactele de agresiune sunt lăudate.
  • +7 (9 voturi)    
   non agresiune intre ei (Joi, 19 septembrie 2019, 8:41)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dar agresiune a celor care urmau sa intre in "sfera de influenta".
   Doar nu crede cineva ca e o coincidenta ca la o saptamana dupa semnarea pactului, Polonia a fost invadata de ambele state semnatare ape pactului, si rasa de pe harta? Si in urmatoarele luni au urmat si alte state, prointre care si noi.
   Si sa nu uitam ambitia Rusiei de a reveni la sistemul international bazat pe sfere de influenta.
  • +9 (9 voturi)    
   A fost agresiune.... (Joi, 19 septembrie 2019, 9:42)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Romaniei i s-a smuls Basarabia.
 • +2 (4 voturi)    
  Pe cand Condamnarea (Joi, 19 septembrie 2019, 1:30)

  Rahan5 [utilizator]

  Finalizarii Constructiei a 18.000 de tancuri (in uz) ? de catre URSS la momentul 23 august 1939, data semnarii Pactului Molotov -Ribbentrop ?
  (Decizia de Start a Productiei de Masa luata la Kremlin probabil prin primavara lui 1933).
  Pe cand Condamnarea Finalizarii Confectionarii a SUTE de MII de parasute (din matase !) ? pentru infanterie la data de 23 august 1939 ?. Europa are si insule, desigur ! stramtori, fluvii late etc.
  Nu lasa Partidul Armata Rosie ,,la greu" !
  In timpul asta populatia sovietica nu avea destule haine de bumbac / lana cu care sa se imbrace !
 • +5 (5 voturi)    
  Se pare ca Stalin (Joi, 19 septembrie 2019, 2:39)

  Rahan5 [utilizator]

  s-a demascat singur in filmul / poza facuta la semnarea Pactului.
  E singurul care rade !
  Stalin stia ca are 18.000 tancuri si nemtii lui Ribbentrop (de la cotul sau drept) aveau atunci vreo 2500 (si mai slabe decat cele sovietice).
  Avea de ce rade Stalin !, se gandea probabil : ,,Nu peste multa vreme, toti cei care sunt in camera asta (cu Guvernul si Armatele lor cu tot !) o sa fiti ai mei !"
  Imi aduce aminte de Napoleon la Batalia de la Austerlitz (sau alta mare batalie). In timp ce maresalii asteptau ordinele Napoleon uitandu-se cu ocheanul catre pozitiile armatei inamice a zis : ,,In cateva ore toata aceasta armata va fi a mea !"
 • -1 (5 voturi)    
  Va mai amintiti? (Joi, 19 septembrie 2019, 2:52)

  Setalcott [utilizator]

  Acum doua zile citeam pe Hotnews: "Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa". Exemplele erau Ungaria si Polonia, guverne conservatoare compuse din oameni care au luptat impotriva comunismului. Acum, cand eurodeputati comunisti declara ca au ca misiune apararea comunismului, e doar un scandal generat de o rezolutie.
  • +1 (5 voturi)    
   Nu-si mai amintesc, (Joi, 19 septembrie 2019, 8:51)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Ca articolul a disparut de urgenta.
 • +6 (6 voturi)    
  Remarcabil (Joi, 19 septembrie 2019, 10:15)

  UpNext [utilizator]

  si laudabil faptul ca Hotnews publica atat pozitia privind condamnarea comunismului/nazismului prin Rezolutie, cat si opiniile critice ale unor reprezentanti de stanga.

  Va fi foarte interesant momentul cand se vor publica si articole, analize etc. privind contributia si participarea decisiva a reprezentantilor unui anumit Popor la crearea si evolutia comunismului mondial....
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit (Joi, 19 septembrie 2019, 21:29)

  wintershadow [utilizator]

  o actiune care condamna in mod egal toate regimurile totalitare. Ca pana acum pentru PE nu exista decat nazismul. Speram ca se vor mentine pozitia exprimata acum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by