Bricul Mircea a ajuns, marți, la Galați, la 80 de ani de la prima și ultima vizită făcută în portul dunărean, relatează Mediafax. Celebra navă școală a Marinei Militare Române se află în marș pe Dunărea maritimă pentru a celebra 80 de ani de când a intrat în serviciu. În Galați, bricul a fost întâmpinat de sute de oameni.

Nava scoala MirceaFoto: Facebook - Fortele Navale Romane/ Ovidiu Oprea

Bricul Mircea a ajuns marți în portul gălățean și a acostat la pontonul AFDJ, în zona Palatului Navigației. Pe mal, s-au desfășurat o ceremonie militară și un concert susținut de fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale.

Nava poate fi vizitată timp de două zile, marți și miercuri. La bord, vizitatorii au la dispoziție un tur ghidat și sunt întâmpinați de echipaj, iar pe unii îi încearcă nostalgia.

„Este incredibil de frumos. Ne aduce aminte de vremurile bune ale României, de ce am fost și ce am ajuns. Asta le spun nepoților mei, să se uite bine și să vadă cum a fost țara asta în urmă cu mulți ani. Eu eram copil și tare îmi doresc să mai prind să trăiesc în România ca în perioada aceea”, a spus un gălățean însoțit de doi nepoți.

Bricul Mircea a fost construit în 1939 pe un șantier naval din Germania, cu bani obținuți din donații publice, și a fost botezat după numele domnitorului Mircea cel Bătrân. În acel an, nava a făcut o călătorie până la Galați, avându-l la bord pe regele Carol al II-lea.

„O navă istorică, o navă care a făcut foarte multe mile de-a lungul timpului, a pregătit multe generații, 70 de generații de ofițeri, maiștri militari. Și acum avem la bord, în premieră, după aproximativ 20 de ani, elevi de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, care participă la acest marș. Primul marș al navei Mircea a fost aici, la Galați, în 1939, când s-a lansat prima navă militară construită în șantierul din Galați, se numea Amiral Murgescu (...) Galațiul este un oraș frumos, cu oameni minunați, a fost o acostare ușoară. Ne așteptăm la mulți oameni care vor să viziteze nava. Acum 80 de ani nava nu a putut acosta, amenajările portuare din vremea respectivă probabil nu au permis”, a declarat comandantul navei Mircea, Mihai Târhoacă.

De la Galați, Bricul Mircea va pleca la Brăila, unde va sta joi și vineri. La final, nava se va întoarce în portul Constanța. Acolo, echipajul celebrului bric va începe pregătirile deoarece intenționează să plece într-o călătorie în jurul lumii. Marșul se va desfășura în anii 2021 și 2022.