Nicușor Dan, care s-a înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, spune că în 2017 liderul USR, Dan Barna, și-a exprimat public susținerea pentru candidatura sa în București, indiferent că va reveni în USR sau va rămâne independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicușor Dan a declarat marți, într-o conferință de presă, că în ultimele două luni s-a întâlnit cu membrii USR din toate sectoarele Bucureștiului, iar aceștia i-au sugerat să se înscrie în competiția internă pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, lucru pe care l-a făcut duminică.

El a spus că este foarte optimist că va avea susținerea USR.

"Legat de chestiunea dacă poate USR să susțină un independent, răspunsul meu este că principiile pe care s-a clădit USR sunt de a extrage din societate persoanele cele mai competente pentru diferite poziții. (...) Sunt optimist că voi avea sprijinul USR", a declarat Nicușor Dan.

Întrebat daca se va reînscrie în USR, Nicușor Dan a spus că răspunsul său este nu, același pe care l-a dat și în urmă cu 2 ani.

Legat de susținerea din partea lui Dan Barna pentru candidatura sa, Nicușor Dan a amintit că acesta i-a promis sprijinul în 2017: "Domnul Dan Barna și-a exprimat public susținerea în urmă cu doi ani, când a spus, împreună cu ceilalți candidați la șefia USR, că indiferent că mă voi întoarce în USR sau voi rămâne independent, USR mă va susține pentru Primăria Capitalei”.

Întrebat despre competiția în care va intra cu Vlad Voiculescu în cazul în care va fi alegerea USR, Nicușor Dan a spus că fostul ministru al Sănătății este propunerea unui partid (PLUS) care în București are susținere de doar 7-10 %.

Nicușor Dan susține că el este "cel mai în măsură" să scoată Bucureștiul "din ghearele animalului politic nefast, Firea-PSD”.

Din partea Alianței USR-PLUS, unul dintre cei care vor să intre în cursa pentru Primăria Capitalei este Vlad Voiculescu.

Ce spunea Dan Barna despre candidatura lui Nicușor Dan în 2017, când a fost ales președinte al USR

În octombrie 2017, când a fost ales președinte al USR, Dan Barna spunea că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020.

De asemenea, Barna spunea că USR va susține o candidatură la Primăria Capitalei. "El (Nicușor Dan -n.r.) și-a exprimat interesul de a candida și, în mod firesc, candidatura lui va fi susținută de USR, fie ca membru, dacă va dori să se incrie în partid, fie dacă va candida independent. USR îl va susține", spunea Dan Barna.

În ziua congresului USR la care Dan Barna a fost ales președinte al partidului, fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan, fondator al partidului, scria pe Facebook că, deşi a fost invitat la reuniune, a ales să nu participe, deoarece aceasta este "viciată prin practici demne de PSD şi PNL”. USR a fost atunci în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului în mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a părăsit partidul din cauza diferenţelor de opinie față de poziţionarea USR în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.