Premierul Benjamin Netanyahu se bate pentru supraviețuirea sa politică, alegerile organizate marți putând pune capăt unui deceniu în care a dominat scena politică israeliană, transmite Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Albastru și Alb, partidul de centru al lui Benny Ganz, fost șef al armatei este în sondaje umăr la umăr cu Likud, formațiunea de dreapta a lui Netanyahu. Partidul de extremă-dreapta Yisrael Beiteinu ar putea fi decisiv pentru accederea la guvernare când se vor negocia alianțele politice post-alegeri.

Campaniile electorale ale celor două mari partide înainte de aceste alegeri, al doilea scrutin parlamentar din ultimele cinci luni, au fost doar foarte puțin diferite în temele principale: lupta regională contra Iranului, legăturile cu palestinienii și SUA și stabilitatea economiei. Chiar dacă era Netanyahu se va încheia, este puțin probabil ca Israelul să-și schimbe politica în disputata chestiune a procesului de pace cu palestinienii.

Alegerile au fost convocate pentru că Netanyahu nu a reușit să formeze o coaliție după alegerile din aprilie în care Likud și Albastru și Alb au ieșit la egalitate, cu câte 35 de mandate în Knesset, parlamentul israelian cu 120 de locuri.

Luni dimineaţă, pentru prima oară, Netanyahu a spus că dacă, marţi, va fi reales, el va anexa Kiryat Arba şi regiunile evreieşti din Hebron.

Săptămâna trecută, Netanyahu şi-a dezvăluit planul de a anexa Valea Iordanului şi regiunea Megilot de pe malul Mării Moarte. El a spus că va face asta unilateral de îndată ce se va forma noul guvern şi le-a cerut celor care îi sprijină planul să îl voteze.

În acelaşi timp, el a mai spus că va impune suveranitatea asupra tuturor aşezărilor din Cisiordania, dar o va face pe cât posibil ţinând cont şi de planul de pace al lui Trump.

Duminică, Netanyahu a ţinut o şedinţă de guvern pe Valea Iordanului, în cursul căreia a discutat despre planurile sale de suveranitate legate de această zonă. La aceeaşi şedinţă, guvernul a aprobat înfiinţarea unei noi aşezări pe Valea Iordanului, care se va numi Mevo'ot Yericho.